Yahoo prý začne propouštět už příští týden

Yahoo!

Yahoo! Zdroj: yahoo!

Americký internetový gigant Yahoo zahájí příští týden postupné propouštění zaměstnanců, které by se mohlo týkat tisíců lidí. V dalším týdnu pak představí nový restrukturalizační plán. Informoval o tom internetový server AllThingsD s odvoláním na své zdroje.

Server již začátkem minulého měsíce uvedl, že nový ředitel Yahoo Scott Thompson připravuje rozsáhlou restrukturalizaci, jež by mohla zahrnovat zrušení tisíců pracovních míst. Společnost Yahoo na konci loňského roku zaměstnávala zhruba 14 tisíc lidí. Thompson nastoupil do čela podniku v lednu. Firma Yahoo má rostoucí potíže v boji s konkurenty jako Google či Facebook. Doufá, že pod Thompsonovým vedením dokáže své problémy překonat. Thompson, který dříve pracoval v internetové aukční síni eBay jako prezident její platební divize PayPal, je v internetových kruzích uznávanou osobou. Někteří analytici však upozorňovali na jeho nedostatek zkušeností v oblasti internetové reklamy, která je pro Yahoo klíčová.

Firma Yahoo začátkem loňského září odvolala generální ředitelku Carol Bartzovou. Její povinnosti poté přechodně zastával finanční ředitel Tim Morse. Bartzová ve funkci skončila po dvou a půl letech poznamenaných stagnací, nespokojeností investorů a spory s čínskou společností Alibaba Group.

Yahoo patří ve svém oboru k průkopníkům a na konci 90. let minulého století to byl dominantní poskytovatel e-mailových účtů zdarma. Firmu ale později dostihla konkurence. Analytici tvrdí, že společnost v minulých letech zaspala a nedokázala včas reagovat na pokles příjmů z reklamy. Zatímco před pár lety byl konkurentem pro Yahoo především Google, dnes už je to i Facebook.