Yahoo se daří, děkovat za to ale může Číně

Marissa Mayer by funkci šéfky Yahoo mohla vydržet déle než její předchůdci. Zatím se ji totiž daří.

Marissa Mayer by funkci šéfky Yahoo mohla vydržet déle než její předchůdci. Zatím se ji totiž daří. Zdroj: CTK

Yahoo má o pětinu víc uživatelů, akcie na pětiletém maximu, vyšší zisky a nižší tržby. Úspěchy nejstaršího internetového vyhledávače ale z velké části platí Čína. Yahoo se daří díky růstu tamního Alibaby.

Zisky americká internetové společnosti Yahoo za třetí čtvrtletí oproti předcházejícímu kvartálu mírně klesly na 297 milionů dolarů (5,6 miliardy korun). Ve srovnání s minulým čtvrtletím o pět procent poklesly i příjmy společnosti. Příjmy naopak činily 1,081 miliard dolarů (20,5 miliardy korun), v minulém čtvrtletí v Yahoo zaznamenali příjmy 1,14 miliardy a zisk 331 milionů dolarů.

Akcie Yahoo, které od počátku roku vzrostly asi o 70 procent, po dnešním ohlášení čtvrtletních výsledků posílily a skoro o čtyři procenta na 34,60 dolaru.

Zisk 297 milionů dolarů znamená zisk 28 centů na akcii, tedy mírně nad očekáváním analytiků. Loni byl ve stejném čtvrtletí zisk 3,16 miliardy dolarů, tedy 2,64 dolaru na akcii. Tehdy ovšem výsledky zahrnovaly 2,8 miliardy z prodeje části podílu na čínské internetové firmě Alibaba.

Yahoo profituje z úspěchu Alibaby

Podle analytiků Yahoo těží právě ze své investice v čínské internetové firmě Alibaba před osmi lety. Vlastní nyní 24 procent rychle rostoucího čínského internetového giganta, přestože před rokem velkou část prodal.

Yahoo ve druhém čtvrtletí příjem společnosti Alibaba vzrostl o 61 procent na 1,74 miliardy dolarů a zisk o 159 procent na 707 milionů dolarů.

Yahoo dnes také oznámila, že si ponechá větší podíl na Alibabě a prodá jen 208 milionů z 523,6 milionu akcií Alibaby, které vlastní. To je méně, než původně dohodnutý prodej 261,5 milionu akcií.