Zuckerbergova Meta se zotavuje. Firma přilákala inzerenty, investuje do AI a tržby rostou

Infogram

Infogram Zdroj: Grafika E15

Americká internetová společnost Meta Platforms zvýšila ve třetím čtvrtletí tržby o 23 procent na 34,15 miliardy dolarů (zhruba 798 miliard Kč) a překonala odhady analytiků. Mateřská firma sociální sítě Facebook a Instagram přilákala inzerenty, kteří chtějí využít rostoucí ochoty spotřebitelů utrácet. Společnost také snížila výhled celkových výdajů na rok 2023 na 87 až 89 miliard dolarů z dříve předpokládaného rozpětí 88 až 91 miliard dolarů. Firma to uvedla ve svém středečním sdělení po skončení burzovního obchodování ve Spojených státech, její akcie v reakci přidaly 5,5 procenta.

Meta podle agentury Bloomberg dokazuje, že je schopná zároveň zlepšit hlavní reklamní činnost a přitom investovat do umělé inteligence a virtuální reality. Firma se zotavuje z potíží ve svém reklamním byznysu, které začaly v loňském roce. Propustila tisíce zaměstnanců, omezila celou řadu projektů a zároveň se více zaměřila na zdokonalování reklamy a algoritmů s umělou inteligencí. O metaversi, světě virtuální reality, podle kterého generální ředitel Mark Zuckerberg společnost přejmenoval, mluví méně často, zejména před skeptickou investorskou komunitou.

Analytik Portu Marek Malina připomíná, že firma k těmto krokům byla donucena. „V důsledku obrovských výdajů na vývoj metaverse a virtuální reality, které se pohybovaly v miliardách dolarů, jí totiž prudce klesala ziskovost. Do nemilosti investorů se dostala také kvůli rostoucí konkurenci, zejména ze strany čínského TikToku. Minulý rok akcie Mety tak odepsaly až dvě třetiny tržní hodnoty,“ napsal Malina.

Zisk Mety vzrostl za tři měsíce do konce září o 164 procent na 11,58 miliard dolarů, činil 4,39 dolaru na akcii. I tento výsledek překonal očekávání analytiků, kteří očekávali zisk 3,62 dolarů na akcii.

„Tržby i čistý zisky Mety za třetí čtvrtletí letošního roku byly lepší, než se očekávalo. Velké zklamání však nastalo v divizi Reality Labs, kde tržby dosáhly pouze 210 milionů dolarů, což je asi o třetinu méně, než trh odhadoval,“ napsal ČTK analytik XTB Tomáš Cverna.

Firma zaznamenala sedmiprocentní nárůst denně aktivních lidí (DAP), což je metrika, kterou používá ke sledování jedinečných uživatelů, kteří za den použili některou z jejích aplikací, jako je Facebook, Instagram, Messenger nebo WhatsApp. V předchozím čtvrtletí vzrostl počet DAP také o sedm procent. Denní počet aktivních uživatelů samotného Facebooku se pak zvýšil o pět procent, zatímco počet zobrazení reklamy v aplikacích Mety vzrostl o 31 procent.

Akcie Mety si do středečního závěru v letošním roce připsaly 149 procent.