Templeton: Nabídka na odkup akcií ve Fortuně je nedostatečná

Sázková kancelář Fortuna

Sázková kancelář Fortuna Zdroj: Rasch Jan/Euro

Nabídka většinového vlastníka sázkové společnosti Fortuna na odkup zbývajících akcií plně neodráží poctivou hodnotu podniku. Uvedl to fond Templeton, který kontroluje 10,6 procenta akcií Fortuny. Skupina Penta v lednu prostřednictvím dceřiné společnosti Fortbet nabídla minoritním akcionářům Fortuny odkup akcií za cenu 182,50 korun za akcii.

"Pro nás je nyní důležitá čtvrteční valná hromada. Věříme, že odsouhlasí stažení akcií z burzy. Další kroky komentovat nebudeme," řekl mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Firma Fortbet před spuštěním nabídky vlastnila 79,8 procenta akcií Fortuny, jejím cílem je získat stoprocentní podíl a stáhnout akcie Fortuny z veřejného obchodování. Pokud si však nezajistí akcie od Templetonu, nedosáhne úrovně 90 procent, která umožňuje vytěsnění minoritních akcionářů.

Nabídka ohodnocuje celý podnik na 9,49 miliardy Kč. Minoritní akcionáři Fortuny ji mohou využít v období od 23. ledna do 22. února. Již na čtvrtek je přitom svolána mimořádná valná hromada společnosti Fortuna, na jejímž programu bude stažení akcií firmy z burz v Praze a Varšavě.

Fortuna Entertainment Group, která se zaměřuje hlavně na kurzové sázky, vznikla v roce 2009. Původně česká firma s pětadvacetiletou historií působila v Česku, na Slovensku a v Polsku. V posledním roce skupina posílila svoji pozici v rámci regionu, když expandovala na rumunský a chorvatský trh. Zároveň v České republice jako první tuzemská firma získala licenci pro provozování hazardních her na internetu. Na pražskou a varšavskou burzu vstoupila v roce 2010.