Analytik: Penta určitě mohla za akcie Fortuny nabídnout více

Penta

Penta Zdroj: profimedia

Fortuna
2
Fotogalerie

Investiční skupina Penta znovu nabízí odkup akcií Fortuny. Naposledy zvýšila svůj podíl v květnu minulého roku z 68 procent na současných osmdesát, nyní chce nabídnutou cenou 182,50 korun za akcii získat stoprocentní podíl a stáhnout akcie Fortuny z burzy. Mohla nabídnout více, hodnotí analytik Komerční banky Jiří Kostka. Postup Penty jako takový ale označuje za logický.

Penta chce vykoupit akcie z českého a polského trhu, podle analytika Komerční banky Jiřího Kostky je tento postup logický. „Nechce se dál zabývat minoritními hráči, chce dál expandovat. Expanze znamená pro minoritní hráče ztrátu hodnoty akcií,“ říká.

„Většinu zbývajícího podílu, který chce Penta získat, vlastní Franklin Resources. Primárně tedy jde o jeho rozhodnutí. V podstatě je jedno, jestli na nabídku přistoupí minoritní akcionáři,“ dodává expert.

Nabízená cena Penty 182,50 korun za akcii je oproti obchodované hodnotě akcií vyšší o dvě koruny, zároveň ale nedosahuje ceny, kterou koncem loňského roku doporučovala Komerční banka.

„Nabídka určitě mohla být vyšší. Vzhledem k loňským úspěchům Fortuny, které se vydařily akvizice a rozjetí on-line kasin, je nabídka nemastná neslaná,“ myslí si Kostka. Nabízená cena přitom původně dosahovala výše 170 korun, podle Fortbetu se v průběhu jednání zvýšila na současných 182,50. Pravděpodobnost, že Penta se svým záměrem uspěje, je prý půl na půl.

Penta chce být dlouhodobým investorem Fortuna Entertainment Group bez plánovaného data exitu, soustředit se chce hlavně na trhy střední a jihovýchodní Evropy.

"Vzhledem k tomu, že realizace těchto plánů bude finančně náročná, ovlivní to schopnost Fortuny vyplácet dividendy. Proto se Penta rozhodla navýšit svůj podíl na 100 procent a stáhnout akcie z veřejného obchodování na pražské a varšavské burze. Penta chce do Fortuny masivně investovat a posilovat její pozici na evropském trhu," uvedla Penta, která nabízí odkup skrze dceřinou společnost Fortbet Holdings Limited.

Pokud by k transakci na českém trhu řízenou společností Patria skutečně došlo, Fortbet by ocenil Fortunu na hodnotu 9,5 miliardy korun, napsala agentura Reuters.

Před dokončením akvizice všech akcií Fortuny bude svolána mimořádná valná hromada akcionářů Fortuny, která má nabídku prodiskutovat a hlasovat o stažení akcií z pražské a varšavské burzy. Uskuteční se nejpozději šest pracovních dní před koncem platnosti nabídky. Očekává se, že nabídka bude platná od 23. ledna do 23. února 2018.