Tisíce českých firem získaly možnost přijímat platby bitcoinem

Pokladní systém Storyous

Pokladní systém Storyous Zdroj: storyous

platba bitcoiny
Pokladní systém Storyous
Pokladní systém Storyous
4
Fotogalerie

Pokladní systém Storyous umožní podnikatelům přijímat platbu v bitcoinech. Aktualizace se týká softwaru v přibližně třech tisícovkách českých kaváren, bister a restaurací.

Provozovatelé tak budou moci platby nejrozšířenější kryptoměnou nejen přijímat, ale také je evidovat podle zákona o elektronické evidenci tržeb. "Rozhodně neočekáváme, že podniky nyní masově začnou přijímat bitcoiny. Pokud se ale některý z našich tří tisíc tuzemských zákazníků rozhodne bitcoiny akceptovat, může tak učinit okamžitě, do kasy stačí pouze zadat svoji bitcoinovou adresu," zmiňuje Jan Adámek, marketingový ředitel Storyous.

"Nová funkce pro nás nicméně bude zároveň důležitá při expanzi do zahraničí,“ dodal Adámek.

Kromě firem, jež využívají systém Storyous, může v Česku k rozvoji bitcoinových plateb přispět také internetový obchod Alza. Ten je začal akceptovat minulý týden.

Podle mezinárodní mapy CoinMap.org, registrující počet zařízení, které bitcoiny přijímají, je v České republice zatím kolem dvou stovek míst, kde lze virtuální měnou za různé služby a produkty platit. To je více než například v Berlíně, Londýně nebo Paříži a naopak jen o něco méně než v Tokiu či San Franciscu.

Jak probíhá platba bitcoinem v řetězci Subway:

Video placeholde

platba bitcoiny • e15