Vzniká nová bublina? Kryptoměny rostou o stovky procent, tečou do nich miliardy dolarů

Video placeholde

Část investorů a analytiků varuje před novou finanční bublinou, která prý vzniká na trhu s kryptoměnami. Jen za poslední měsíc jejich celková tržní hodnota vzrostla o dvacet miliard dolarů a některé valuty jako ethereum či ripple zvýšily svou cenu od začátku roku více než desetkrát. Nejrozšířenější digitální valuta bitcoin se pak zhodnotila téměř dvojnásobně. Podnikatelé, kteří v odvětví kryptoměn působí, ale nejsou ve svém náhledu jednotní a upozorňují, že segment jako takový stojí na solidních základech a v dlouhodobém horizontu dál poroste.

"Před nafukující se bublinou varuji už týdny. Dogecoin, Dash, Litecoin, Stellar... cena skoro úplně každé kryptoměny vystřelila," uvedl pro portál Coindesk správce fondu Calibrated Markets Jacob Eliosoff. 

Ředitel fintech sekce analytické společnosti PwC Ajit Tripathi navíc upozorňuje, že startupy v oblasti kryptoměn a s nimi spjaté technologii blockchainu využívají pro své financování dosud neprobádané způsoby.

Jde konkrétně o takzvaný primární úpis mincí, kdy firmy kromě vlastní decentralizované účetní knihy (blockchain) používají svou digitální měnu. Ta z pohledu investorů nahrazuje akcie a dluhopisy. "Aktivity vedoucí k akumulaci kapitálu musejí být regulovány, aby byla zajištěna ochrana investorů. Je navíc otázkou, nakolik jsou tito noví investoři zkušení a obezřetní,"uvedl pro Financial Times Tripathi.

Podívejte se, jak probíhá platba bitcoinem:

Video placeholde

platba bitcoiny • e15

Zakladatelé řečených startupů ale podobné obavy v tuto chvíli nesdílí a naopak vyhlížejí nové hladiny svých výnosů. Shodné postoje zastávají nehledě na zemi, v níž primárně působí.

Český podnikatel Gabriel Dusil, jehož společnost Adel má sídlo na ostrově Man, na pražské konferenci zaměřené na blockchain a bitcoin uvedl, že s větším rozšířením kryptoměn do běžného používání jejich tržní kapitalizace může vzrůst až o dva řády – a k tomu by jeho firma chtěla přispět. Adel ale z vlny zájmu o tyto technologie těží už teď, startup se prezentuje jako decentralizovaný investiční fond využívající blockchain a v tuto chvíli se nachází v řečené fázi primárního úpisu mincí.

Přestože firem, které investují do rozvoje blockchainu existuje přes deset tisíc, Dusilova firma již získala od více než 400 stovek investorů přes 400 tisíc euro.

Ani za této konstelace ale někteří zkušenější investoři o bublině nemluví. To je případ Jonathana Chestera, šéfa společnosti Bitwage, která provozuje platební bránu umožňující firmám platit svým pracovníkům v bitcoinech bez složitých technologických a administrativních změn.

"Jasně, ceny letí nahoru, na druhou stranu to souvisí s tím, jak se lidé postupně učí tyto měny používat. Slovo bublina bych spíše nepoužíval. Nelze samozřejmě vyloučit, že přijde cenová korekce, například po nějakém dalším regulatorním zásahu vůči burzám v Číně, nicméně třeba bitcoin jako takový má větší potenciál než zlato – nejen, že díky své protiinflační povaze uchovává hodnotu, ale navíc slouží jako platidlo," vysvětlil Chester.

Jeho společník v podnikání Fabiano Dias dodal,že trhu pomáhá i situace v jeho domovské Jižní Americe. Konkrétně život v krachující Venezuele prý vede mnoho lidí z celého regionu k zájmu o měnu, jež by dokázala uniknout podobným ničivým inflačním tlakům.

Makroekonomická situace ale nahrává byznysu s kryptoměnami také v Rusku. "Digitální valuty představují zajímavou alternativu vůči rublu a standardním finančním institucím. Ruské hospodářství je dost těsně navázáno na ropu a rubl na euro a dolar. Naopak bitcoin je v tomto ohledu nezávislý, v jistých směrech tak nese nádech rebelie a outsiderství. Náš investiční fond, který spekuluje na cenu kryptovalut, tak pro mnoho lidí představuje lepší volbu nakládání s penězi  než ostatní nástroje," vysvětluje Oleg Vorobjovskij ze společnosti Solvena, jež slibuje výnosy až 20 procent měsíčně a působí právě na ruském trhu. 

"Na rovinu říkáme, že taková čísla jsou důsledkem spekulace. Jde nám prostě jen o to, abychom vydělali peníze. Navíc nepožadujeme ověření totožnosti, jako to dělají banky. Nejsme úvěrová společnost. Na druhou stranu označit momentální stav trh kryptoměn jako spekulativní bublinu je ošemetné. Technologie blockchainu, na níž jsou postaveny, je přínosná sama o sobě. A hodnota relativně hodně rozšířeného bitcoinu tak nestojí na vodě. To se třeba o aktivech bank před vypuknutím poslední ekonomické krize říct nedalo," doplnil Vorobjovskij.