Trump odmítá kritiku. Všechno, co jsme udělali, bylo správné, tvrdí šéf Bílého domu

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Americké znovuspuštění ekonomiky

Americká ekonomika se v předstihu znovu spustí. Uvedl to prezident Spojených států Donald Trump. Šéf Bílého domu také zpochybnil kritiku médií, které kritizují postup jeho vlády v době koronavirové krize. „Všechno, co jsme udělali, bylo správné,“ uvedl Trump a doplnil, že americká vláda zvyšuje testování obyvatel a zajišťuje poskytování většího množství zdravotnických potřeb. 

Méně ropy

Zhruba 19,5 milionu barelů denně. Přesně o tolik se v budoucnu fakticky sníží celosvětové dodávky ropy. Dohodla se na tom skupina OPEC+ a členské země skupiny G20. Skupina OPEC+, která zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a několik dalších těžařů v čele s Ruskem, se v neděli dohodla, že již v květnu a v červnu zatím sníží těžbu o 9,7 milionu barelu denně. Americký prezident Trump na svém twitterovém účtu uvedl, že skupina OPEC+ dokonce usiluje o pokles dodávek o celkem 20 milionů barelů denně.

Americké akcie oslabily

Akcie ve Spojených státech po svém uzavření převážně oslabovaly. Investoři nyní budou sledovat čtvrtletní výsledky jednotlivých firem, které negativně ovlivnila pandemie nového typu koronaviru. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 1,39 procenta. Širší index S&P 500 klesl o 1,01 procenta. Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se nicméně zvýšil o 0,48 procenta. K jeho růstu velkou měrou přispěly akcie internetového obchodu Amazon, které si připsaly přes šest procent.

Evropa se postupně vrací k životu

Starý kontinent se po týdnech útrap pomalu ale jistě vrací k životu. V několika zemích se rozvolňují přísná opatření, která byla zavedena kvůli pandemii. Otevírají se nové obchody a po několikatýdenní pauze také některé podniky. Stále však není vyhráno. Španělský ministr zdravotnictví uvedl, že země na jihu Evropy má to nejhorší již za sebou. Francouzský prezident Macron ve svém projevu přiznal, že země nebyla na pandemii dostatečně připravena.