Tržby v maloobchodě v květnu zrychlily růst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Maloobchodní tržby meziročně zrychlily růst na 3,2 procenta po dubnovém zvýšení o 2,7 procenta. Růst ovlivnil zejména prodej motorových vozidel a nepotravinářského zboží. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

„Hlavní zásluhu na růstu měl o jeden den vyšší počet pracovních dnů. Bez něj by totiž šlo o růst jen o 1,4 procenta. Na své si opět přišli prodejci aut, naopak benzinové pumpy mají za sebou už 13 měsíců soustavného propadu tržeb. Dalším vítězem jsou internetoví a zásilkoví obchodníci, jejichž tržby tentokrát vzrostly o více než pětinu,“ hodnotí výsledky Petr Dufek z ČSOB.

„Vzestup maloobchodu, který vidíme už od konce loňského roku sice naznačuje spotřebitelský apetit, avšak ve spotřebě domácností v rámci HDP zatím nijak vidět není. Z toho vyplývá, že hrozba poptávkové inflace není v ČR zatím příliš reálná. Navíc pro druhé pololetí počítáme se zpomalením růstu tržeb obchodníků v důsledku slabšího růstu reálného disponibilního příjmu českých domácností,“ řekl Dufek.

Podle Michala Brožky z Raiffeisenbank lze již od dubna pozorovat, že růst v běžných cenách je vyšší, než v cenách stálých. Maloobchodní ceny tedy rostou, zatímco v minulém roce si obchodníci pomáhali výraznými slevami. „Nicméně nedá se říci, že by se obchodu dařilo natolik, že by prodejci mohli zdražovat. Vyšší ceny se totiž převážně týkají položek, kterých se dotýká nárůst cen potravin a ropy na světových trzích. Velká škála položek je v maloobchodu levnější, než před rokem. Příkladem budiž automobily či elektronika, které táhnou prodej maloobchodu vzhůru za pomoci výrazných slev. Za celý rok 2011 očekáváme i nadále nárůst maloobchodních tržeb o 2,5 procenta, uvedl Brožka.

Třžby v maloobchodě bez pohonných hmot

Třžby v maloobchodě bez pohonných hmotTřžby v maloobchodě bez pohonných hmot | CSUZdroj: ČSÚ