Ukrajinská ekonomika se dál propadá, za čtvrtletí o 17,6 procenta

Ukrajinský Mariupol

Ukrajinský Mariupol Zdroj: ctk/AP

Ukrajinská ekonomika prohloubila v prvním čtvrtletí propad na 17,6 procenta z tempa 15 procent v předešlém kvartále. Oznámil to ukrajinský statistický úřad. Ekonomiku země dál sráží povstání separatistů na východě a finanční potíže.

Pokles byl horší, než se čekalo. Ukrajinská centrální banka v dubnu předpověděla, že v prvních třech měsících tohoto roku hrubý domácí produkt země klesne o dalších 15 procent.

Loni se hrubý domácí produkt Ukrajiny propadl o 6,8 procenta. Centrální banka předpověděla, že ekonomika by měla obnovit růst na konci roku.

Mezinárodní měnový fond (MMF) odhaduje, že ukrajinské hospodářství v celém letošním roce klesne o 5,5 procenta. Očekává, že k růstu se země vrátí až v příštím roce.

Čtyřletý program záchrany

Ukrajina v březnu dostala od MMF prvních pět miliard dolarů (asi 121 miliard korun) z dohodnutého úvěrového programu, který má Kyjevu pomoci odvrátit státní bankrot. Čtyřletý program v objemu 17,5 miliardy dolarů má otevřít cestu k úvěrům od jiných zahraničních věřitelů a celková pomoc, včetně úspor z restrukturalizace ukrajinského dluhu, by během příštích čtyř let měla dosáhnout až 40 miliard dolarů.

Ukrajina zároveň zahájila jednání o snížení svého dluhového břemene u soukromých věřitelů. Celkem chce Ukrajina restrukturalizovat dluh ve výši 23 miliard dolarů a ušetřit tím na splátkách úroků a jistiny více než 15 miliard dolarů.