USA žalují Muskovu SpaceX kvůli diskriminaci uprchlíků. Firma ignorovala část žadatelů o práci

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Reuters

Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo raketovou a satelitní společnost SpaceX, kterou vlastní Elon Musk. Viní ji z diskriminace azylantů a uprchlíků při náboru zaměstnanců. Firma má praktikovat diskriminační postupy při přijímání zaměstnanců již od roku 2018.

Žaloba tvrdí, že od září 2018 do května 2022 společnost SpaceX běžně odrazovala azylanty a uprchlíky od podávání žádostí o zaměstnání a odmítala brát v úvahu jejich přihlášky o zaměstnání kvůli jejich statusu, čímž porušovala zákon o přistěhovalectví a státní příslušnosti (INA).

SpaceX také měla ve svých nabídkách pracovních míst nepravdivě tvrdit, že ve společnosti mohou pracovat pouze držitelé zelených karet a občané Spojených států, a to z důvodu federálních zákonů o kontrole vývozu. Totéž uváděl Musk na síti X, kdy se odvolával na zákony o technologiích a zelené karty. Na společnost se vztahují zvláštní zákony, například nařízení o mezinárodním obchodu se zbraněmi (ITAR), které omezují přístup cizích státních příslušníků ke klíčovým informacím z důvodů národní bezpečnosti.

Space X ale odmítala zaměstnávat uprchlíky na všech pozicích ve společnosti, uvádí žaloba. „Naše vyšetřování zjistilo, že společnost SpaceX spravedlivě nezohlednila ani nezaměstnala azylanty a uprchlíky kvůli jejich občanskému statusu a zavedla něco, co se rovnalo zákazu jejich zaměstnávání bez ohledu na jejich kvalifikaci, což je v rozporu s federálními zákony," uvedla v prohlášení asistentka generálního prokurátora Kristen Clarkeová z odboru občanských práv ministerstva spravedlnosti.

Clarke dodala, že náboráři ve společnosti také aktivně odrazovali azylanty a uprchlíky od hledání pracovních příležitostí ve společnosti.

Ministerstvo spravedlnosti po soudu žádá, aby společnosti SpaceX nařídil ukončit nezákonnou praxi, zaplatit blíže nespecifikovanou pokutu, zvážit přijetí potenciálních uchazečů, na které má tato politika dopad a poskytnout dotčeným osobám náhradu mzdy. SpaceX ani Elon Musk se k žalobě zatím nevyjádřili.