Muskově SpaceX prudce rostly tržby, vesmírná firma se díky tomu konečně dostala do zisku

Šéf SpaceX Elon Musk.

Šéf SpaceX Elon Musk. Zdroj: Reuters

Vesmírná společnost SpaceX, kterou vlastní miliardář Elon Musk, zaznamenala po dvou letech výrazných ztrát mírný zisk. Vyplývá to z dokumentů, do kterých měl možnost nahlédnout list The Wall Street Journal. Celkový zisk v prvním čtvrtletí byl 55 miliard dolarů. Tržby přitom činily 1,5 miliardy dolarů.

Firma investuje velké peníze do rakety, která není plně otestovaná a představuje obtížnou technickou výzvu.

Firma SpaceX byla založena před více než 20 lety a stala se dominantním americkým výrobcem raket a má také aktivity v oblasti satelitního internetu. Při nedávném prodeji zaměstnaneckých akcií byla oceněna na zhruba 150 miliard USD, což ji staví na úroveň firem Intel nebo Walt Disney. Na společnosti je závislý Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který nemá domácí alternativu k SpaceX pro lety astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

V roce 2022 se tržby firmy zdvojnásobily na 4,6 miliardy dolarů, což jí pomohlo loni snížit ztrátu na 559 milionů dolarů z 968 milionů dolarů v roce 2021. Celkové náklady loni stouply na 5,2 miliardy dolarů z 3,3 miliardy dolarů o rok dříve.

Firma SpaceX je soukromá, nemusí proto zveřejňovat informace o svém hospodaření. Někteří lidé, kteří mají ve SpaceX podíl, netuší, kolik firma vydělává nebo prodělává. Mnozí investoři považují své podíly za dlouhodobou sázku a tvrdí, že je nezajímá, zda uvidí výsledky, uvedl WSJ.

Firma letos v dubnu měla problémy při testu svého obřího dopravního systému Starship bez posádky. Krátce po odstartování ve vzduchu explodoval poté, co se měla oddělit nosná raketa.

SpaceX konkuruje vesmírnému podniku Blue Origin zakladatele internetové společnosti Amazon Jeffa Bezose a společnosti Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona.