V prvním čtvrtletí zaniklo méně firem než loni, vzniká i málo nových společností

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Za první tři měsíce roku 2021 zaniklo méně firem než ve stejném období 2020. Podnikatelé ve srovnání s loňskem zakládali více nových společností. Čistý přírůstek firem na trhu, tedy rozdíl mezi počtem vzniklých a zaniklých subjektů, je nejvyšší od roku 2019, vyplývá z aktuálních informací poradenské společnosti Dun & Bradstreet.

Roky 2019 a 2020 byly z pohledu dynamiky růstu podnikatelské základny nejhorší v desetileté historii. Zatímco v roce 2014 na jednu zaniklou firmu připadalo téměř pět nových, v předchozích dvou letech to bylo méně než dvě, uvádí firma ve své analýze.

„Zdá se, že letos se trend obrací. Na jednu zrušenou společnost připadají 2,4 nové firmy, což je sice třetí nejhorší výsledek v posledních deseti letech, ale s ohledem na těžké období, kterým si firmy procházely kvůli koronakrizi, jde o příznivou zprávu,“ řekla analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Nejvíc firem zaniklo v sektoru pronájem a správa nemovitostí (479), nespecializovaný velkoobchod (349) a zprostředkování velkoobchodu (314). Polovina zrušených firem má přitom pražskou adresu. Z pohledu vykazovaných tržeb 85 procent firem, které byly vymazány z obchodního rejstříku, neuvádí podle klasifikace ČSÚ tržby. Na šest procent vykázalo tržby do půl milionu korun. „Šlo tedy o spící nebo mikro firmy,“ doplnila Štěpánová.