Vedení brněnské skupiny DRFG se proměnilo. Řízení převzal jeden z akcionářů

Menšinový akcionář  Roman Řezníček se ujal řízení skupiny DRFG.

Menšinový akcionář Roman Řezníček se ujal řízení skupiny DRFG. Zdroj: DRFG

Na nejvyšším manažerském postu v brněnské investiční skupině DRFG, jejímž největším akcionářem je podnikatel David Rusňák, došlo k výměně. Dosavadního generálního ředitele před několika týdny vystřídal v čele uskupení jeden z menšinových podílníků. Dosavadní šéf Peter Hlaváč ve skupině zůstává.

„Ke konci června 2023 skončil ve funkci generálního ředitele investiční skupiny DRFG Peter Hlaváč. Peter úspěšně naplnil cíl, který byl vytyčen pro období tří let trvání jeho smlouvy včetně výkonu funkce generálního ředitele. Bude však nadále součástí týmu DRFG a zaměří se na klíčové projekty,“ sdělila e15 mluvčí holdingu Monika Brichtová.

Dodala, že veškeré kompetence generálního ředitele přebral od 1. července Roman Řezníček, akcionář a místopředseda představenstva investiční skupiny. Ten už v 90. letech založil společnost Suntel podnikající v oblasti telekomunikací. Firmu skupina DRFG kompletně ovládla před čtyřmi lety. Do té doby DRFG držela několik let 50 procent. Díky transakci se Řezníček stal jedním z akcionářů brněnského holdingu. 

Přestože výměnu na postu generálního ředitele provedla skupina DRFG již na přelomu června a července, žádnou tiskovou zprávu k tomu skupina DRFG nevydala. Na změnu upozornila jen chybějící fotka Hlaváče v sekci „Lidé ve skupině“ na webu DRFG. Hlaváč skupinu DRFG řídil od května 2020. Před tím byl finančním ředitelem pražského dopravního podniku. 

K personální změně se následně vyjádřil na sociální síti X (dříve Twitter) hlavní ekonom DRFG Martin Slaný: „Změnu jsme chtěli oznámit společně s jednou velkou akvizicí, kterou aktuálně dokončujeme a kterou Peter Hlaváč přímo řídí a po akvizici bude tento projekt řídit. Stane se tak během několika dnů.“ 

Skupina DRFG podniká v oblasti nemovitostí, energetiky a finančních služeb. Ke konci roku 2021 činila její aktiva bezmála 5,5 miliardy korun, provozní zisk EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) byl ve stejném roce 503 milionů korun. Vedlejší skupina DRFG Telco, která podniká v telekomunikacích, měla aktiva přibližně 1,7 miliardy korun a EBITDA dosáhla bezmála 83 milionů korun.

DRFG, která vznikla v roce 2011, od počátků svého podnikání významně sází na cizí zdroje. Ty získává zejména prodejem dluhopisů, které vydávají firmy založené v rámci skupiny. Dluhopisová expozice obou částí holdingu – tedy DRFG i DRFG Telco – činila podle předběžných neauditovaných čísel za rok 2022 celkem 5,5 miliardy korun.

Největší akcionář David Rusňák vlastní přes svou firmu Vega Capital 47,25procentní podíl na základním kapitálu DRFG. Roman Řezníček a předseda dozorčí rady a advokát Pavel Fráňa mají prostřednictvím firem ELF Invest, respektive PJF Invest po 23,75 procentech. Malý podíl pak drží i společnost DRFG Friends & Family.

VIDEO: Investice v čase krve a slz:

Video placeholde
Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy • Videhub