Bydlení na místě královského mlýna. Miliardový areál u Brna má vzniknout do tří let

Vizualizace developerského projektu Tři Dvory

Vizualizace developerského projektu Tři Dvory Zdroj: DRFG

Vizualizace developerského projektu Tři Dvory
Vizualizace developerského projektu Tři Dvory
Vizualizace developerského projektu Tři Dvory
Vizualizace developerského projektu Tři Dvory
Vizualizace developerského projektu Tři Dvory
8
Fotogalerie

Investiční skupina DRFG koupila developerský projekt Tři Dvory v hodnotě jedné miliardy korun. V půlhodinové vzdálenosti od centra Brna vyroste vícefunkční areál z dílny architektonického dua Knesl Kynčl, který nabídne 159 bytových jednotek o velikosti 1+kk až 4+kk. Převažovat budou prostornější byty od 3+kk. V průběhu let zde vznikne také rezidenční komplex doplněný obchodním centrem, mateřskou školou a sportovním areálem.

Developer považuje za jeden z bonusů dostupnost moravské metropole. „Vzhledem k rostoucím cenám nemovitostí v posledních letech jsme při plánování projektu chtěli vytvořit moderní, cenově dostupné bydlení, které bude na pěkném a zajímavém místě, ale zároveň nabídne dobré dopravní spojení do Brna. Máme radost, že projekt Tři Dvory všechny tyto podmínky splňuje,“ říká ředitel realitní divize DRFG Real Estate Josef Šilhánek.

Areál Tři Dvory vznikne na místě bývalého královského mlýna na okraji Újezdu u Brna v těsné blízkosti vinic Staré hory. Celková rozloha pozemku přesahuje 23 tisíc metrů čtverečních při zastavěné ploše přes 6,6 tisíce metrů čtverečních. Stavba začne na jaře příštího roku a její dokončení se plánuje na jaro 2026. Projekt slibuje výraznou proměnu a kultivaci dosud opomíjené lokality.

Architekti se při návrhu rezidence inspirovali tradiční moravskou vesnicí. V návrhu se mezi domy rozkládá rozmanitý vnitroblok členěný do tří dvorů. Každý má unikátní charakter. Jeden je určený pro společná setkání, druhý pro odpočinek a relaxaci a třetí nabízí dětské hřiště a komunitní adresu pro volnočasové aktivity.

Součástí komplexu budou i menší komerční prostory, které poslouží pro kavárnu a další obchody. Kromě toho projekt zahrnuje moderní mateřskou školku, aby rodiny s dětmi měly v bezprostředním okolí potřebné služby.

První letošní kvartál nebyl pro developery v Brně úspěšný. Oproti předchozímu roku se prodeje propadly o 60 procent. Oproti posledním dvěma kvartálům se ale situace mírně zlepšila. Vůbec nejhorší čísla developeři zaznamenali v loňském třetím čtvrtletí, kdy prodali za tři měsíce pouhých sedm desítek bytů. Naopak v prvních třech měsících letošního roku to bylo 108 bytů.

„Z vývoje v prvním letošním kvartálu vidíme, že se trh s novostavbami stále nerozhýbal. Výjimku tvoří nemovitosti v prémiovějších projektech v dobrých lokalitách. I v tomto případě platí, že musejí mít atraktivní cenu,“ řekl Dalibor Lamka, výkonný ředitel a předseda představenstva společnosti Trikaya, která ceny na brněnském rezidenčním trhu monitoruje už deset let.

Nejdražší domy v ČR:

Video placeholde
Nejdražší domy České republiky • Videohub