Výhled Fedu na červnové zvýšení sazeb vystrašil analytiky i investory

Šéfka FED Janet Yellenová

Šéfka FED Janet Yellenová Zdroj: CTK

Většina hlavních akciových trhů včera oslabovala v reakci na záznam posledního zasedání americké centrální banky (Fed). Ten ukázal, že zvýšení úrokové sazby na červnovém zasedání je reálnější, než analytici tušili.

Zvýšení sazeb by posílilo americkou ekonomiku, ale jen tato představa negativně ovlivnila sentiment investorů a poslala americký dolar vzhůru. „Trh si konečně uvědomil, že až příliš spoléhal na to, že Fed bude pokračovat v uvolněné měnové politice,“ řekl pro Wall Street Journal Piotr Matys z Rabobank.

„Ze zápisu z dubnového zasedání vyplynulo, že pokud Fed uvidí v nových číslech sílící růst, další zlepšení na trhu práce a pokračující návrat inflace k cíli, je připraven zvýšit v červnu sazby,“ říká Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

„Bude důležité sledovat pokračující rétoriku klíčových členů amerického Fedu, a to nejen směrem k americké ekonomice, ale i na adresu britského referenda o brexitu, které nakonec může ovlivnit načasování dalšího růstu sazeb ve Spojených státech. Stále si myslíme, že Fed v červnu vzhledem k hlasování o brexitu raději pouze připraví trhy na růst sazeb v červenci,“ dodal Bureš.

Členové měnového výboru Fedu se v posledních týdnech snažili veřejnost upozornit na možné zvýšení základní úrokové sazby na červnovém zasedání. Zdá se ale, že analytici i investorská veřejnost tato varování až do včerejška ignorovali.

Analytici se domnívali, že Fed bude vyčkávat na vývoj ve světě, kde situace v posledních měsících hovořila spíše pro pozdržení dalšího růstu sazeb ve Spojených státech. Pravděpodobnost červnového zvýšení, měřená pomocí futures kontraktů na burzovní platformě CME Group, včera vrostla na 34 procent, v úterý byla stejná šance 15 procent a před měsícem dokonce nula.