Výrobce koupelen Laufen CZ propustí 250 lidí, snižuje výrobu ve Znojmě

Výrobce koupelen a sanitární keramiky Laufen CZ sníží letos výrobu ve Znojmě a propustí 250 zaměstnanců. Výrobu ponechá v jihočeské Bechyni. Hlavním důvodem je dlouhodobý růst výrobních nákladů, inflace, růst úrokových sazeb, cen energií i mzdových nákladů. Společnost o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Firma ve Znojmě vyrábí těžší a náročnější kusy, v Bechyni je hlavní část produkce.

„Opatření se postupně v průběhu roku 2024 dotkne zhruba 250 zaměstnanců. Těm Laufen CZ nabídne možnost relokace, odstupné i pomoc při hledání nové práce. Rozhodnutí se odvíjí od změn v koupelnovém odvětví i rostoucích cen energií, které v České republice patří mezi nejvyšší v regionu,“ uvedla společnost.

Generální ředitel Laufen CZ Luis Sergio Castro zmínil, že firma nevidí žádné jasné signály oživení poptávky a také náklady na energie budou podle něj stále vysoké.

Po omezení provozu ve Znojmě bude firma v Česku zaměstnávat 615 lidí. Propouštěným zaměstnancům z výrobního závodu společnost nabídne možnost působení v továrně v Bechyni, kde plánuje produkci zvýšit, a bude jim pomáhat s hledáním nového zaměstnání mimo jiné uspořádáním pracovního veletrhu.

Laufen plánuje zrušení většiny výrobních kapacit ve Znojmě, naopak provoz znojemského logistického centra, které je pro značku největší v regionu, se rozšíří.

Laufen CZ skončil v roce 2022 ve ztrátě po zdanění 17,8 milionu korun. O rok dřív měl zisk 114,3 milionu korun. Prodeje klesly o devět procent. Firma prodává hlavně v Česku, na Slovensku a Maďarsku. Prodeje do zahraničí se v roce 2022 na tržbách podílely ze 75 procent. Ve stejném toce Laufen CZ vyrobil 1,43 milionu kusů keramiky, o deset procent méně než v roce 2021.

Laufen CZ je součástí holdingu Laufen s centrálou ve Švýcarsku se stotřicetiletou historií. Jeho vlastníkem je od roku 1999 španělská Roca Group. Ročně vyrobí kolem tří milionů kusů keramiky v šesti evropských továrnách. Nabízí výrobky pod značkami Jika, Roca a Laufen.