Po oznámeních o velkém propouštění přichází úleva. Firmy šetří, větší vyhazovy ale neplánují

Firmy plánují propouštět i specialisty. To podle odborníků souvisí s úsporami ve veřejném sektoru.

Firmy plánují propouštět i specialisty. To podle odborníků souvisí s úsporami ve veřejném sektoru. Zdroj: Grafika e15

Po rekordním září, kdy devatenáct zaměstnavatelů oznámilo, že plánuje propustit téměř 1700 zaměstnanců, se situace výrazně mírní. V říjnu podle úřadu práce nahlásilo pět podniků plánované propouštění jen 237 zaměstnanců. Za poslední měsíce firmy chtěly propouštět specialisty i manažery, což podle odborníků naznačuje, že skutečně šetří. Podle průzkumu agentury Randstad ubylo v porovnání s loňskem více než deset procent nabízených pozic, LMC, které provozuje například portály Jobs.cz a Práce.cz, zaznamenalo do konce září za celý rok úbytek nabízených pozic dokonce o patnáct procent. Přesto jsou odborníci ohledně vývoje na trhu práce optimističtí.

Šéf náboru personální agentury ManpowerGroup Jiří Halbrštát říká, že loni vypadala situace dramatičtěji, a navzdory energetické krizi i ekonomické stagnaci je letos nezaměstnanost na stejné úrovni. „Devatenáct oznámených hromadných propouštění 1700 lidí trh práce relativně snadno vstřebá. Pokud k propouštěním vůbec dojde, budou probíhat v dlouhém časovém horizontu,“ myslí si.

Dodává, že každý měsíc se přihlásí a odhlásí z úřadu práce přes třicet tisíc lidí a stejně tolik jich změní zaměstnání, aniž o tom úřad ví. Přes šedesát tisíc lidí je podle něj tím pádem schopných si každý měsíc najít novou práci, ačkoli nutně nemusí být lepší než ta předešlá. Pro poslední čtvrtletí roku je navíc podle něj větší propouštění typické a na konci zimy se trh práce zase oživí.

K ochlazení nicméně dochází, výrazně ubývají volná pracovní místa. I proto v prvním čtvrtletí dalšího roku může podle šéfa Randstadu Martina Jánského vzrůst nezaměstnanost i fluktuace. Analytik pracovního trhu Tomáš Ervín Dombrovský z LMC podotýká, že je opatrnost v náboru nových pracovníků u firem vidět už od začátku roku. A souhlasí, že k mírnému nárůstu nezaměstnanosti v zimních měsících ještě může dojít.

Elektroinženýři jsou poptávaní

V září mezi nejčastěji propouštěnými pozicemi byli specialisté v obchodní a veřejné sféře nebo řídící pracovníci v oblasti výroby, vzdělávání, a dokonce IT. V říjnu to byli hlavně řidiči a obsluha pojízdných zařízení a strojů a opět odborní pracovníci v obchodní sféře a veřejné správě. Podle odborníků vyšší podíl propouštěných specialistů souvisí s úsporami ve veřejném sektoru a započítat je třeba také propouštění mnoha zaměstnanců České pošty na více místech. Ze státních firem plánují přes sto míst zrušit například Lesy ČR, Povodí Labe propustí až pět procent všech lidí.

„Státní sektor si optimalizaci počtu zaměstnanců zaslouží, protože poměr pracujících ve státní správě vůči celkovému počtu pracujících je vysoký, nezdravý,“ domnívá se ředitel společnosti Grafton Recruitment Martin Malo. Pokud by státní správa neobsazovala nové pozice, má podle něj dostatečné kapacity na přerozdělení práce.

Vyhazovy se nicméně netýkají jen státní správy. „Snahu šetřit pozorujeme také u soukromých firem, které zjednodušují svou organizační strukturu, ruší některé manažerské stupně nebo se zaměřují v úsporách na zaměstnance s vyššími platy,“ podotýká Halbrštát. Firmy tak mnohdy přecházejí do úspornějšího režimu. Propouštění plánuje například Česká spořitelna, která se chce do konce roku zbavit stovek zaměstnanců včetně manažerů, s velkými problémy se potýká také stavebnictví a propouštět museli i výrobci stavebnin.

„Některé společnosti také ohlásily odchod z českého trhu a uzavřely nebo velmi omezily své zdejší působení,“ dodává další zdroj, expertka PwC na řízení lidských zdrojů Andrea Linhartová Palánová. Na jaře takto z Česka odešla Hello Bank! a například během léta oznámila webhostingová firma Wedos, že sice zachová část zdejšího byznysu, založí ale mateřskou firmu v zahraničí.

Pokles počtu volných míst Randstad pozoruje ve všech profesích s výjimkou například elektroinženýrů. Situace se láme i na poli IT, kde si doteď mohli uchazeči o práci vybírat. „Na druhé straně bude po oživení ekonomiky tento sektor mezi prvními, kdo z něj bude profitovat,“ poznamenává Jánský.

„Předpovídat hromadné propouštění by bylo předčasné, podle našeho posledního průzkumu počítají dvě třetiny firem s tím, že stávající počty zaměstnanců v příštím roce udrží,“ přidává povzbudivější prognózu Jánský. Svou roli ale může sehrát i promítnutí vyšších nákladů na energie po zvýšení regulovaných složek ceny elektřiny a plynu. Pokud bude výrazné, může vést k dalšímu propouštění.