Výrobce léků Pfizer koupí za 6,7 miliardy dolarů konkurenční firmu Arena

Pfizer

Pfizer Zdroj: Profimedia.cz

Americká farmaceutická společnost Pfizer se dohodla na převzetí svého konkurenta Arena Pharmaceuticals, za kterého zaplatí 6,7 miliardy dolarů (přes 150 miliard korun). Pfizer tak rozšíří své aktivity v léčbě rakoviny a zánětlivých onemocnění.

Pfizer za každou akcii Areny zaplatí 100 dolarů v hotovosti, což je zhruba dvojnásobek ve srovnání s jejich páteční závěrečnou cenou na burze. Transakci jednomyslně schválily správní rady obou podniků.

„Věříme, že tato transakce představuje nejlepší další krok pro pacienty i akcionáře,“ uvedl šéf společnosti Arena Amit D. Munshi.

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

Společnost Pfizer v letošním roce těží z příjmů z prodeje vakcíny proti covidu-19. Ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk na 8,15 miliardy dolarů (zhruba 180 miliard korun) z 1,47 miliardy dolarů před rokem. Její čtvrtletní tržby díky vakcíně vzrostly o 134 procent na 24,1 miliardy dolarů.

Vakcína, kterou americký podnik vyvinul a prodává ve spolupráci s německou firmou BioNTech, se rychle stala jedním z nejprodávanějších produktů za 172 let existence Pfizeru.