USA kupují lék na covid od Pfizeru pro 10 milionů lidí. Zatím není schválený

Výroba léku paxlovid od Pfizeru.

Výroba léku paxlovid od Pfizeru. Zdroj: Reuters

Spojené státy se dohodly s farmaceutickou společností Pfizer na nákupu jejího experimentálního léku na covid-19 v množství pro léčbu deseti milionů lidí. Oznámil to dnes americký prezident Joe Biden. Dávka pro jednoho pacienta stojí bezmála 530 dolarů (11 800 korun), americká vláda tedy výrobci zaplatí 5,29 miliardy dolarů.

Lék nazvaný paxlovid by se podával ve formě pilulky a mohl by posloužit pro brzkou domácí léčbu po nákaze koronavirem. Podle předběžných výsledků klinické studie, v níž ho dostávali neočkovaní pacienti považovaní za rizikové, antivirotikum snižuje riziko hospitalizace či úmrtí po nákaze koronavirem o téměř 90 procent. Pfizer tento týden požádal americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), aby umožnil nasazení léku v nouzovém režimu.

"Jakkoli tato antivirová pilulka stále musí projít plným posouzením ze strany FDA, podnikl jsem okamžité kroky, abych zajistil dostatečné zásoby pro americký lid. Dnes oznamuji, že jsme koupili deset milionů léčebných kúr," uvedl prezident Biden. Dodávky paxlovidu podle něj začnou ke konci roku a budou pokračovat v roce 2022.

Video placeholde
Jak je to s léky na Covid? • Videohub

Podle Bidena se může zatím experimentální lék z dílny Pfizeru stát dalším důležitým protiepidemickým nástrojem, který "urychlí naši cestu ven z pandemie". "Naším nesilnějším nástrojem ale zůstávají vakcíny," dodal šéf Bílého domu.

Federální vláda USA si už dříve objednala zásobu jiného potenciálního prášku proti covidu-19. Firma Merck jí má dodat množství léku molnupiravir pro více než tři miliony pacientů za cenu přibližně 700 dolarů na jednu kúru. Žádost o povolení nouzového použití v tomto případě FDA posuzuje od října, Británie se tento měsíc stala první zemí světa, kde používání pilulky dostalo zelenou. Společnost Merck na začátku října oznámila, že snižuje riziko hospitalizace po nákaze koronavirem o 50 procent.