Web sázkové kanceláře se sídlem v Karibiku je znovu dostupný i v Česku, případ už řeší úřady

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ministerstvo financí
3
Fotogalerie

Ministerstvo financí v současnosti prošetřuje porušování zákazu provozovat v Česku hry pro sázkovou kancelář 1xbet, za kterou stojí firma 1X Corp NV se sídlem na karibském ostrově Curaçao. Stránky kanceláře MF zařadilo jako vůbec první v Česku na konci července na seznam nepovolených internetových her. Sázky nabízené firmou jsou ale na území Česka dostupné, firma totiž upravila svoji internetovou adresu.

Ministerstvo financí vede seznam nepovolených internetových her a rozhoduje o zápisu do tohoto seznamu z moci úřední ve správním řízení. Poskytovatelé připojení k internetu na území Česka jsou povinni do 15 dnů ode dne zveřejnění stránky na blacklistu zamezit v přístupu k této stránce.

Na seznam ministerstva rovněž zapisuje platební účet, který je využíván k provozování internetové hry s tím, že poskytovatelé platebních služeb nesmějí provádět platební transakce v souvislosti s takovým účtem. To přitom podle rezortu přispívá k účinnosti seznamu v situaci, kdy se provozovatel snaží obejít mechanismus blokace internetové stránky s ilegálním hazardem.

Odborníci uvedli, že nastavený systém blokace stránek v Česku není od počátku příliš účinný a ani být nemůže. "Je velice jednoduché mechanismy zavedené ministerstvem obejít, a to jak na straně provozovatele, tak u uživatele. Zaregistrovat si doménu je otázka několika minut, možná dokonce i vteřin," uvedl výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip.

Účinné by podle některých odborníků bylo například všem poskytovatelům internetovských adres na celé světě zakázat vytvářet stránky pro dotčené organizace, což je ovšem prakticky nemožné. Blokace stránek je podle odborníků účinná alespoň v tom směru, že pokud se bude internetová adresa provozovatele her měnit často, tak řada lidí bude mít problém nové stránky opakovaně vyhledávat.

Podle zákona platného od začátku roku potřebují zahraniční firmy k nabízení internetových hazardních her v Česku licenci. S firmou 1X Corp NV zahájilo ministerstvo financí správní řízení v únoru, web 1xbet.com bez licence provozuje virtuální automaty a ruletu, bingo i kurzové sázky na sport. V současnosti je na seznamu MF zapsáno pět internetových adres.