Peníze z hazardu putují do pražských radnic, ty si mezi sebou rozdělí skoro 130 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Pražské radnice dostanou od magistrátu 128 544 milionu korun. Jde o peníze, které metropole vybrala od letošního května do září jako odvod z loterií a her. Vyplývá to z materiálu, který schválili pražští radní. Celkem vybrala Praha za zmíněné období 257,1 milionu. V Praze platí od 1. ledna 2016 vyhláška zakazující provoz heren, které ministerstvo financí ve správním řízení postupně ruší.

Kolik peněz jednotlivé radnice dostanou závisí na počtu jejich obyvatel. Nejvyšší částku obdrží nejpočetnější městská část Praha 4, a to zhruba 13 milionů. Více než 10 milionů pak dostanou rovněž Praha 6, 8 a 10. Naopak nejméně obdrží Praha-Nedvězí. Peníze mohou radnice využít pouze na sport, školství a na podporu neziskových organizací.

Praha obdržela v daném období na odvodu z výherních hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení zhruba 7,888 milionu. Podle zákona o dani z hazardních her pak dostala další část daně z technických her ve výši 249,2 milionu. Městkým částem rozděluje polovinu vybraných peněz.

Na základě vyhlášky zakazující hazard bylo v Praze k 31. prosinci 2016 pravomocně zrušeno 69 heren. V Praze je více než 200 heren. Hazard začala Praha regulovat poprvé v roce 2008. Tehdejší vedení města rozhodlo o snížení počtu povolených hracích automatů z 8358 na 2724. Počet heren se snižoval i v následujících letech.