Elon Musk a jeho Boring Company vyvrtali pod Los Angeles první stovku metrů

Elon Musk a jeho Boring Company vyvrtali pod Los Angeles prvních 150 m. Tady je fotka tunelu

Elon Musk a jeho Boring Company vyvrtali pod Los Angeles prvních 150 m. Tady je fotka tunelu Zdroj: Elon Musk

V něčem takovém bychom se podle Elona Muska mohli pohybovat po městě. Vlastně pod městem.
Ačkoli je minubus celý prosklený, moc výhledů by z něj po většinu cesty nebylo. Bude se pohybovat převážně v tunelech.
V tunelech pod městy by podle vize Elona Muska mohli jezdit na kolejnicových platformách nejen tato specializovaná vozidla, ale i běžná auta.
Razící stroj už vyhloubil první tunel
Vstup do prvního tunelu vyhloubeným firmou The Boring Company Elona Muska
20
Fotogalerie

Boring Company už má hotových zhruba 152 metrů svého tunelu pod Los Angeles. Její zakladatel Elon Musk zveřejnil první snímek, který ukazuje, jak tento ambiciózní projekt pokračuje. Více na: https://vtm.zive.cz/bleskovky/elon-musk-a-jeho-boring-company-vyvrtali-pod-los-angeles-prvnich-150-m-tady-je-fotka-tunelu/sc-871-a-190233/default.aspx

Boring Company letos v létě začala razit 49metrový tunel pod sídlem Hawthorne. V srpnu zažádala o povolení k jeho prodloužení na 3,2 kilometru, čímž by vznikla podzemní cesta k místnímu letišti.

Na Muskově snímku lze vidět jeden vybraný úsek, který na první pohled vypadá úplně obyčejně. Ovšem výsledný tunel se bude od všech ostatních podobných infrastruktur značně lišit. Automobily, cyklisté i chodci by se v něm totiž měli pohybovat pomocí speciálních elektrických sáněk.

V praxi to má vypadat tak, že řidič přijede na jedno z označených míst na povrchu a přivolá si autovýtah, který ho přepraví dolů k tunelu. Tam bude vůz naložen na výše zmíněné sáňky a transportován (rychlostí až 242 km/hod) do cílové destinace.

Tímto originálním způsobem chce Musk zatočit s dopravními zácpami ve velkých městech. Do budoucna se však nabízí ještě jedno možné využití – dotyčné tunely by mohly být předělány na trubky Hyperloopu.

Podle mnohých škarohlídů má Boring Company jen minimální šanci na úspěch. Jenže z dostupných informací plyne, že kromě Los Angeles už o sítě tunelů projevila zájem i další města...