Zahraniční obchod roste, sílí export na východ

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V únoru skončil zahraniční obchod přebytkem 28,7 miliardy korun, což znamená meziroční zlepšení o 15,1 miliardy. Potěšil meziroční růst vývozu o 15,2 procenta na 252 miliard. Významně roste především vývoz na východní trhy. Export do Ruska například meziročně stoupl o 59 procent. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

„Z hlediska struktury výrobků opět zvýšily svou převahu ve vývozu stroje, dopravní prostředky a průmyslové spotřební zboží, uvedl Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

Dovoz v únoru za vývozem zaostal, přesto meziročně rostl o o 8,8 procenta na 223,3 miliardy korun. „Výsledek dovozu souvisel se slabou tuzemskou poptávkou, ale také s vynuceným omezením dovozu plynu. Dosažení historicky druhého nejvyššího měsíčního přebytku je proto nutné brát poněkud s rezervou. Nic to nemění na skutečnosti, že českou ekonomiku v prvním letošním kvartálu nadále zachraňovala zahraniční poptávka,“ řekl Sobíšek.

Bilance

BilanceBilance | CSU

„Jak už napověděly výsledky průmyslu, i v zahraničním obchodu hrají prim automobilky, kterým se daří na zahraničních trzích. Export přitom roste jak do zemí EU, kam směřovalo přes 81 procent vyváženého zboží, tak do rozvojových zemí a Ruska, kterému se daří díky vysokým cenám ropy. Zahraniční obchod tak i v únoru potvrdil svoji roli motoru české ekonomiky,“ doplnil Petr Dufek z ČSOB.

Vývoz strojů a dopravních prostředků celkem se meziročně zvýšil o 15,7 procenta (18,5 miliardy korun). Vyšší byl zejména vývoz silničních vozidel (o 8,2 miliardy). Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků meziročně stoupl o 6,6 procenta (5,6 miliardy), z čehož největší přírůstek vykázal dovoz silničních vozidel (o 3 miliardy).