Zahraniční obchod skončil v červnu přebytkem 17,6 miliardy

zahraniční obchod

zahraniční obchod

Zahraniční obchod České republiky skončil v červnu přebytkem 17,6 miliardy korun, což je meziroční zlepšení o 9,5 miliardy korun. Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky vývoz v červnu vzrostl o 9,6 procenta a dovoz o 5,5 procenta. Šlo o nejnižší tempo růstu vývozu a dovozu v letošním roce. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

„Náš odhad i odhad trhu byl cca o sedm miliard korun nižší. Vyšší výsledek obchodní bilance oproti odhadům vypadá na první pohled pozitivně a z pohledu vnější stability tomu tak je, nicméně rychleji se snižující tempa vývozu i dovozu potvrzují spíše to, že dochází k hospodářskému zpomalování. Meziroční tempo vývozu bylo v červnu 9,6 procent a dovozu 5,5 procent, zatímco jsme počítali se zpomalením na tempa kolem 13 procent. V souladu s nižším obratem v zahraničním obchodu je i slabší výsledek průmyslové výroby u nás podobně jako v Německu či Polsku,“ komentoval data ČSÚ analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Bilance

BilanceBilance | CSU

Zdroj: ČSÚ

Brožka také dodal, že tahounem exportu jsou stále stroje a dopravní prostředky, které se na celkovém exportu podílejí 55 procenty a v červnu rostly stále velmi rychlým meziročním tempem 11,2 procent. Reakce koruny na dnes zveřejněné údaje by měla být podle Brožky zanedbatelná. „Trhy nyní sleduji především zahraniční události. Vstřebávat se bude snížení ratingu USA, napjatě se bude vyčkávat zítřejší zasedání americké centrální banky a kroky ECB ve snaze zabránit další eskalaci dluhových potíží eurozóny,“ vysvětluje analytik. V letošním roce očekává Brožka zvýšení přebytku obchodní bilance na 150 miliard korun ze 128 miliard korun v loňském roce.