Zisk majitele TV Nova vzrostl o více než pětinu

Mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME), která v České republice vlastní televizi Nova a další televizní stanice, vzrostl v loňském roce provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) o 21 procent na 165,5 milionu dolarů (3,4 miliardy korun). V České republice se OIBDA zvýšil o 8,5 procenta na 83,6 milionu dolarů. Hlavním akcionářem CME je americká mediální skupina Time Warner.
 

Čisté příjmy skupiny vzrostly o devět procenta na 574,2 milionu dolarů (7,1 miliardy korun). Příjmy z televizní reklamy stouply o osm procent a poplatky za distribuci kanálů od kabelových a satelitních firem a příjmy z předplatného o 17 procent.

"Rok 2017 byl pro CME dalším vynikajícím rokem a výsledky našich stanic nás staví do pozice dalšího úspěchu v roce 2018," uvedl v prohlášení druhý ze dvou generálních ředitelů Christoph Mainusch. Upozornil, že CME se podařilo zvýšit sledovanost ve třech ze čtyřech zemí, ve kterých působí, a zvýšit náskok před nejbližší komerční konkurencí v hlavním i celodenním vysílacím čase.

Čisté příjmy v České republice se zvýšily o 9,8 procenta na 209 milionů dolarů. Bez zahrnutí vlivu směnných kurzů vzrostly o 3,5 procenta.

CME kromě České republiky působí také v Bulharsku, Rumunsku a na Slovensku. Loni oznámila, že se dohodla na prodeji aktivit v Chorvatsku a ve Slovinsku, které již nezahrnula do výsledků. OIBDA i příjmy loni rostly ve všech zemích.

Součástí CME je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International. Agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje koncem loňského roku uvedla, že čínská energetická a investiční skupina CEFC a česko-slovenská finanční skupina Penta Investments jednají o koupi podílu v CME od Time Warner.