Mediální koncerny CBS a Viacom jednají o opětovném spojení

CBS

CBS Zdroj: Profimedia

Americký mediální gigant Viacom a televizní a rozhlasová skupina CBS vytvořily zvláštní komisi, která má prozkoumat možnosti opětovného spojení společností, jež před více než deseti lety rozdělil jejich stěžejní vlastník, mediální magnát Sumner Redstone. Oznámily to dnes obě firmy s tím, že fúze v žádném případě není jistá a k procesu se dále nebudou vyjadřovat. Akcie Viacomu v reakci zpevnily o 1,5 procenta a CBS o 0,5 procenta.

Na podnět Redstona a jeho dcery, kteří firmy kontrolují prostřednictvím společnosti National Amusements Inc., jednaly CBS a Viacom o sloučení už v roce 2016. Rozhovory však ztroskotaly na sporech v otázce řízení sloučené společnosti a sporného finančního přínosu pro akcionáře CBS. Novým podnětem pro jednání se stal záměr zábavního gigantu Walt Disney Co koupit většinový podíl na Twenty-First Century Fox Inc, o němž informoval v prosinci.

Šéfové CBS a Viacom Leslie Moonves a Bob Bakish hovořili o možném spojení v lednu a správní rady obou podniků rozhodly o zahájení procesu ve čtvrtek. Dohoda by spojila vysílací síť CBS, televizní studia a kabelovou síť Showtime s Viacom Paramount Pictures, Comedy Central, Nickelodeon a MTV.