Zisk Walmartu klesl téměř o polovinu

Walmart

Walmart Zdroj: profimedia.cz

Konsolidovaný čistý zisk největší maloobchodní společnosti na světě Walmart ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí klesl o 42,1 procenta na 2,18 miliardy dolarů (44,7 miliardy korun). Mohly za to náklady na restrukturalizaci a bonusy pro zaměstnance. Příjmy se však zvýšily a příjmy v obchodech otevřených nejméně rok ve Spojených státech byly vyšší dokonce již 14. čtvrtletí za sebou, oznámila společnost.

Zisk na akcii bez mimořádných položek činil 1,33 dolaru a zaostal tak za odhady analytiků, kteří očekávali zisk až 1,37 dolaru na akcii. Příjmy za tři měsíce do konce ledna vzrostly o 4,1 procenta na 136,27 miliardy dolarů.

Tržby v obchodech ve Spojených státech otevřených nejméně rok a bez prodeje pohonných hmot se zvýšily o 2,6 procenta. Tržby z prodeje přes internet stouply o 23 procent, jejich růst však zpomalil z 50 procent v předchozích čtvrtletích.

Walmart silně investuje do internetového prodeje, aby snížil náskok konkurenční firmy Amazon a vzdálil se svým tradičním konkurentům. Internetové tržby se však zatím na celkových tržbách podílejí jen zhruba čtyřmi procenty. Investice také snižují zisky firmy.

Největší soukromý zaměstnavatel ve Spojených státech také minulý měsíc oznámil, že zvýší nástupní plat pro své zaměstnance na 11 dolarů za hodinu a vyplatí mimořádnou odměnu až 1000 dolarů. Chce rovněž rozšířit příspěvky na rodičovskou dovolenou.

V letošním fiskálním roce Walmart očekává zisk na akcii v rozmezí 4,75 až pět dolarů na akcii a růst tržeb v obchodech ve Spojených státech otevřených nejméně rok o dvě procenta. Tržby z prodeje přes internet mají stoupnout o 40 procent. Analytici očekávají zisk pět dolarů na akcii, napsaly agentury AP a Reuters.