Zurich Insurance je díky akvizici největší životní pojišťovnou v Austrálii

Zurich Insurance

Zurich Insurance Zdroj: profimedia.cz

Švýcarská pojišťovna Zurich Insurance se dohodla na koupi aktivit v oblasti životního pojištění australské a novozélandské bankovní skupiny ANZ za 2,1 miliardy dolarů (45,7 miliardy korun). Zurich se tak stane největší životní pojišťovnou v Austrálii.

Doposud byla Zurich na australském trhu pátou největší pojišťovnou. Po převzetí bude mít na australském trhu životního pojištění pro běžné spotřebitele podíl 19 procent. Podle dohody získá Zurich také napojení na šest milionů klientů ANZ, kterým bude moci prodávat své produkty v pobočkách banky.

Pro švýcarskou pojišťovnu je to již třetí akvizice na australském trhu za dva roky. Loni v březnu koupila životní pojištění od banky Macqurie a v dubnu zaplatila 551 milionů dolarů za cestovní pojišťovnu Cover-More.

ANZ prodává svůj majetek v době, kdy roste tlak na největší australské banky, aby omezily své vedlejší aktivity, a navýšily svůj kapitál. V září největší australská banka Commonwealth Bank prodala svoji pojišťovací divizi hongkongské AIA za 3,1 miliardy dolarů.

Loni prodala National Australia Bank podíl 80 procent v divizi životního pojištění japonské Nippon Life Insurance. ANZ pak v říjnu prodala své aktivity v oblasti penzijního pojištění australské IOOF Holding za 975 milionů australských dolarů (16 miliard korun).