Byty zdražují průtahy s plánem a stavbaři, říká developer Serge Borenstein

Developer Serge Borenstein

Developer Serge Borenstein Zdroj: Jiří Koťátko

Developer Serge Borenstein
Developer Serge Borenstein
Developer Serge Borenstein
Developer Serge Borenstein
5
Fotogalerie

Když povodeň v roce 2002 ochromila pražský Karlín, patřil developer Serge Borenstein a jeho Karlín Group mezi investory, kteří čtvrti vtiskli novou tvář. Karlínu je věrný dál, ale současně má velké plány i na dalších místech metropole. Kde všude připravuje projekty, prozradil podnikatel v rozhovoru pro E15 Premium.

E15: Co jako developer říkáte na přípravu Metropolitního plánu, který určí pravidla stavění v Praze na příští desetiletí?

Současný územní plán Prahy sice není perfektní, ale je to aspoň něco. Na návrhu Metropolitního plánu pracuje hodně lidí, přesto se ho dočkáme nejdříve kolem roku 2023. A ani toto datum není jisté. Developeři přitom Metropolitní plán potřebují. Skoro si říkám, jestli by nebylo lepší vzít stávající územní plán a jen ho upravit, aby se situace zlepšila teď hned.

E15: Projevuje se nějak fakt, že Metropolitní plán měl již několik let platit a stále tomu tak není?

Má to neuvěřitelně špatný dopad na náš byznys. Povoluje se stále méně a méně staveb. A to za situace, kdy je rekordní poptávka po bytech. A když je na trhu málo produktu, výsledkem jsou rostoucí ceny. Není to vina developerů. Až se developmentu otevřou nová území, změní to trh.

E15: Neříkejte, že je to jediný důvod pro vysoké ceny bytů.

Dalším faktorem je růst cen stavebních prací. Na trhu je málo dělníků a rostoucí mzdové náklady ve stavebnictví rovněž přispívají k růstu cen bytů.  

E15: Nemáte také rekordně vysoké marže?

Ne. To je zcela špatné chápání tržního prostředí. V současnosti jsou ceny stavebních prací tak vysoké, že zvažujeme, jestli stavět teď, nebo raději až za dva tři roky. Náš zisk tedy aktuálně tvoří především množství prodaných bytů. Profit z jednoho bytu je však nižší než třeba přede dvěma roky. Marže klesají. A to není nejlepší období pro Karlín Group. Protože stavíme na kvalitě, ne na kvantitě.  

E15: Pokoušejí se developeři nějak ovlivnit podobu Metropolitního plánu?

Ne více než zbytek veřejnosti, podáváme připomínky. Avšak za pomoci Asociace developerů zkoušíme ukázat naši branži v jiném světle a sdělit, že máme zájem o spolupráci s městem. Myslím, že primátorka Adriana Krnáčová tomu rozuměla. V posledních dvou letech s developery hodně jednala a naslouchala jejich návrhům. Možná to ale přišlo pozdě. Jsme zvědaví, kdo bude novým primátorem, abychom mohli v této spolupráci pokračovat.

E15: Jak mohou podzimní volby na radnice ovlivnit realitní byznys?

Každé volby ovlivní byznys. Při několika minulých volbách to vypadalo tak, že politici ukazovali na developery jako na nepřátele. Myslím však, že se mínění řady nových politiků změnilo. Developeři již nejsou nepřátelé, ale lidé, s nimiž je možné spolupracovat. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!