Část bank láká klienty na 90procentní hypotéky, cílí nejen na mladé

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
ČNB
3
Fotogalerie

Ochlazující se tuzemský hypoteční trh nutí banky do rizikovějších transakcí. Česká spořitelna začala cílit na zájemce o bydlení 90procentní hypotékou, kterou poskytne těm, kteří ještě nevlastní nemovitost. Hypotéky v této výši bez omezení věku žadatele nabízejí také ČSOB nebo Moneta Money Bank.

Program Prvobydlení České spořitelny nabízí možnost získat hypotéku až do výše devadesáti procent hodnoty nemovitosti, tedy o deset procentních bodů více nad rámec standardu doporučení České národní banky. Je určena klientům, kteří podle katastru nemovitostí ještě nevlastní žádnou nemovitost k bydlení. Nabídka zároveň není omezena věkem žadatele. 

„Od zavedení dalších regulatorních doporučení ČNB v říjnu 2018 prudce stoupl počet klientů, kteří nemají dostatek vlastních prostředků na nákup bytu. Prvobydlení je proto určeno speciálně pro ty klienty, kteří zatím žádnou nemovitost nevlastní a chtějí financovat nákup prvního bytu,“ řekl manažer bydlení České spořitelny Radek Vachulka.

Věk žadatele neomezují u 90procentních hypoték ani Moneta Money Bank a ČSOB. “ČSOB v pásmu LTV nad 80 procent (do LTV 90 procent) nevytváří žádná dodatečná omezení z pohledu maximální částky či věku žadatelů. Jediné omezení z pohledu částky vytváří zástavní hodnota nemovitosti,” uvedl tiskový mluvčí ČSOB Patrik Madle. “Umožňujeme všem našim klientům vzít si hypotéku až do výše devadesáti procent z hodnoty zastavené nemovitosti,” doplnil mluvčí Monety Jakub Švestka. 

ČNB ve svých doporučeních bankám ukládá, aby většině lidí poskytovaly hypotéky maximálně na osmdesát procent hodnoty nemovitosti a na devadesát procent jen omezenému počtu žadatelů. "Tyto hypoteční úvěry jsou totiž rizikovější a v případě zhoršení ekonomických podmínek může docházet k jejich nesplácení," vysvětlil hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Křeček spojuje počínání bank s vývojem hypotečního trhu v prvním kvartále letošního roku, který podle něj výrazně zaostává ve srovnání s předchozím rokem. “Bankéři neplní své plány a začínají být nervózní. Vytváří proto speciální akční nabídky, které mají za cíl přilákat nové klienty. Tyto akční nabídky se kromě snižování úrokových sazeb zaměřují i na zjednodušování podmínek pro čerpání hypoték,” uvedl. 

Usnadnit mladým do 36 let přístup k hypotékám by mohla také novela zákona o ČNB, kterou začátkem dubna ministerstvo financí poslalo vládě. Na pořízení vlastního bydlení by si tito mladí lidé mohli půjčit až sto procent hodnoty nemovitosti a stačily by jim k tomu nižší příjmy. Materiál projedná Legislativní rada vlády.