Praha chce otestovat nové formy výstavby bydlení

Praha

Praha Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Do hlavního města přicházejí za prací a bydlením tisíce lidí ročně. Novým i stávajícím obyvatelům ale neumí Praha nabídnout dostatek bydlení, které by bylo cenově dostupné. Vedení pražského magistrátu tak chce do konce roku spustit několik projektů, které mají zvýšit dostupnost bydlení. Kromě družstevní výstavby je to také například rekonstrukce stávajících městských bytů nebo podpora tzv. baugruppe.

„Schopnost reagovat na potřeby obyvatel je v Praze v porovnání s jinými městy malá,“ říká předseda výboru pro bydlení Pavel Zelenka (Praha sobě). „Až třetina obyvatel má problém na volném trhu s bydlením uspět. V Praze je rozdíl mezi náklady bydlení a mzdami pro některé obyvatele neúnosný,“ dodal s tím, že se to týká především tabulkově placených profesí, například učitelé nebo zdravotníci. Podle Zelenky se Praha v minulosti příliš rychle zbavila svých městských bytů.

Pražská koalice chce bytový fond navýšit. Jednou z cest je vlastní bytová výstavba, kvůli které by mělo být zřízeno oddělení městského developera. „Městský developer sám nestaví, nerealizuje stavby, ale poskytuje vize,“ říká radní pro územní rozvoj Petr Hlaváček (TOP 09). Samotnou výstavbu by měli provádět soukromí developeři. Městský developer by podle Hlaváčka měl definovat veřejný zájem, vybírat pozemky, komunikovat s investory, vyřizovat povolení a zkrátka připravovat konkrétní projekty do fáze před realizací.

Město ale nechce stavět jenom samo, radní uvažují také o podpoře družstevní výstavby, o které deník E15 informoval již dříve. Město by vstoupilo spolu s vybranými lidmi do družstva, poskytlo pozemky a základní počáteční vklad, a dále by výstavbu organizovalo samo družstvo, které by si také na sebe vzalo úvěr. Město by z projektu mohlo získat až stovky městských bytů ročně, družstevníci by zase získali po splacení úvěru do vlastnictví byt za přijatelnou cenu.

„Rozevírají se nůžky mezi příjmy a cenami. Bydlení je nedostupné pro nízkopříjmové skupiny, ale i střední třídu,“ říká radní pro bydlení a legislativu Hana Marvanová (STAN), podle které je v hlavním městě mnoho obyvatel, kteří kvůli přísným podmínkám nedosáhnou na hypotéku. Město samotné by to stálo zřejmě několik desítek až stovek milionů.

Magistrát má nyní ve svém bytovém fondu přes sedm tisíc bytů, městské části pak dalších třicet tisíc. Mezi nimi jsou však zřejmě až stovky bytů, které jsou prázdné, a to především proto, že nejsou obyvatelné a nutně potřebují rekonstrukci. Inventuru bytového fondu nyní provádí pirástký radní pro bydlení Adam Zábranský, podle kterého by mělo být jasno do konce dubna, kolik prázdných bytů město má.

„Je katastrofa, že jsme první, kdo se snaží dát tyto informace dohromady,“ řekl Zábranský. Do několika měsíců by pak měly městské části vznést požadavky, kolik by potřebovaly přispět od magistrátu na rekonstrukci těchto bytů. „Rekonstrukce jsou nejrychlejší způsob, jak dostat městské byty do oběhu,“ řekl Zábranský.

Praha chce také vyzkoušet koncept tzv. baugruppe, při které se dá dohromady skupina lidí, která sdílí zdroje a činnosti pro stavbu bydlení. Lidé sdílejí nejen peníze, ale i know how. Město pak získá v těchto projektech část bytů do svého majetku výměnou například za poskytnutí pozemku pro výstavbu. „Praha tak může využít malé pozemky, kam se vejdou jen malé bytové domy.

Městu se tam nevyplatí realizovat nějaký development, ale může se hodit lidem, kteří jsou schopni si svépomocí něco postavit, ale nemají na to si koupit pozemky,“ řekl Zelenka. Praha chce do léta vytipovat dvacet pozemků, kde by se baugruppe dalo realizovat. „Podmínkou bude, že město získá část bytů do městského bytového fondu, i kdyby to byly jen jednotky bytů,“ dodal Zelenka.