Ceny bydlení na Slovensku pokračují v růstu, tempo však zvolnilo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ceny nemovitostí určených k bydlení pokračovaly ve 2. čtvrtletí na Slovensku v růstu, tempo zdražování se ale zmírnilo. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil slovenský statistický úřad. Zvyšování cen bytů a domů v zemi potvrdily také dřívější údaje slovenské centrální banky (NBS).

Tempo meziročního růstu cen realit určených k bydlení na Slovensku ve 2. čtvrtletí zpomalilo na sedm procent z 11,7 procenta v prvním čtvrtletí. Více zdražily starší nemovitosti než novostavby.

Bydlení na Slovensku podle tamního statistického úřadu zdražuje nepřetržitě od začátku roku 2014 a oproti roku 2010 jsou ceny vyšší o čtvrtinu.

Z údajů NBS vyplývá, že průměrná cena metru čtverečního v bytech a domech na Slovensku dosáhla ve 2. čtvrtletí 1431 eur (36 850 korun). Byla tak nejvyšší od konce roku 2008.

Ke zdražení bydlení na Slovensku došlo v době nízkých úrokových sazeb a růstu poskytnutých úvěrů bankami. NBS od léta zavedla další zpřísnění pravidel poskytování půjček, jehož cílem je zamezit výraznému zadlužení lidí v porovnání s jejich příjmy.

V České republice podle údajů české centrální banky ceny nemovitostí rostly po většinu minulého roku nejrychleji v celé Evropské unii, v průměru o 16 procent. Podle jejích odhadů se zvýšilo také nadhodnocení cen bytů, které ke konci roku 2017 činilo zhruba 14 procent.