Ceny bytů v Curychu rostou, pronájmy přesto mírně zlevnily

Curych

Curych Zdroj: Profimedia

Curych
Curych
Curych
Curych
Curych
7
Fotogalerie

Ceny bytů v Curychu šplhají do desítek milionů. Nájem je tak pro mnohé obyvatele relativně dostupnější volbou.  Průměrná cena měsíčního nájmu v Curychu je v přepočtu 45 tisíc korun.

 

Téma E15: Ceny bytů
Vedení Prahy hledá cesty, jak se vypořádat s nedostatečnou nabídkou bydlení v české metropoli. V letním seriálu E15 sledujeme, jak se vyvíjejí ceny bydlení v dalších velkých světových městech, co s mnohdy palčivým problémem dělají tamní radnice a jaký efekt mají jejich kroky.

Pronájem jednopokojového bytu vyjde v centru Curychu na více než 1700 švýcarských franků za měsíc (skoro 39 tisíc korun). Ty nejdražší stojí přes dva tisíce (45 tisíc korun). Ukazuje to červencová statistika webové stránky Numbeo. Celková průměrná cena v rámci celého města se pohybuje okolo 1350 švýcarských franků (30 tisíc franků), meziročně klesla o jedno procento, píše červnová statistika webu Immomapper, který se věnuje realitnímu trhu.

Cena průměrného měsíčního nájmu u větších bytů naopak roste. Dvoupokojové byty nyní stojí v průměru dva tisíce švýcarských franků za měsíc (45 tisíc korun). Třípokojové necelé dva a půl tisíce (57 tisíc) a čtyřpokojové přes tři tisíce (68 tisíc korun). 

Vlastní byt ale zůstává především pro mladší generace nedostupným snem. Příslušná data pro samotný Curych nejsou k dispozici, ale národní statistika ukazuje, že 60 procent Švýcarů bydlí v nájmu. „Kritéria pro udělení hypotéky založená na teoretické pětiprocentní úrokové sazbě představují pro průměrně vydělávajícího stále více nepřekonatelnou překážku,“ vysvětluje poskytovatel hypoték MoneyPark.

„Vzhledem k aktuálním nízkým úrokovým sazbám, kdy lze uzavřít hypotéky s desetiletou fixací za méně než jednoprocentní úrok, jsou platná kritéria pro udělení hypotéky velmi omezující,“ dodává server. 

Průběžně přitom rostou i ceny nemovitostí v Curychu. Prodejní cena se v Curychu v minulém roce zvýšila o 3,5 procenta. Čtyřpokojový byt o rozloze 120 až 180 metrů čtvereční v centru Curychu stál loni v průměru 1,43 milionu (32 milionů korun). Ve srovnání s rokem 2016 se cena zvýšila o 36 procent, ukazuje statistika MoneyPark.

Vysoké ceny bydlení ale zájemce o bydlení v největším švýcarském městě neodradí. Za dvacet let podle výzkumu MoneyPark vzroste populace Curychu ze současných 400 tisíc na přibližně 520 tisíc obyvatel.