Někdejší „noční starosta“ Amsterdamu přijede do Prahy, vystoupí na konferenci reSITE

Amsterdam

Amsterdam Zdroj: profimedia

reSITE 2018
Mirik Milan
reSITE 2018
reSITE 2018
Jeanne Gang
7
Fotogalerie

V pražském Fóru Karlín se 14. a 15 června uskuteční sedmý ročník konference reSITE, jejímž mediálním partnerem je deník E15. Hlavním tématem akce se stane budoucnost bydlení, jeho cenová dostupnost či alternativní pohledy na vlastnictví a financování. Řeč ale bude i o dalších souvislostech městského života.

Na konferenci představí své pohledy na rozvoj bydlení ve městě padesátka mezinárodních mluvčích ze třiceti zemí. Vystoupí zde mimo jiné zakladatelka Studia GANG Jeanne Gang, japonský architekt Sou Fujimoto nebo jeho mexický kolega z oboru Michel Rojkind, jehož zařadil magazín Wallpaper mezi „150 hybatelů, narušitelů a tvůrců, kteří přetvořili svět v posledních 15 letech". 

Rozvoj bydlení pak do širšího kontextu zasadí hosté z oblasti urbanismu, ekonomie a designu. 

„Bydlení se vždy odlišuje od ostatních typů realit a developmentu, protože se jedná o velmi osobní věc, která je úzce spojená s pocitem pohody a kvalitou života ve městě,“ uvedl předseda reSITE Martin Barry s tím, že jako hlavní problém v současné době vnímá právě dostupnost bydlení.

Akce se zúčastní ale i bývalý "noční starosta Amsterdamu" Mirik Milan, který promluví o tom, jak nizozemské město přetvořilo svůj noční život v instituci. Součástí konference budou workshopy, promítání filmů nebo veřejná diskuze, která se uskuteční 13. června.

Organizátoři počítají s tisícovkou návštěvníků.  Usilují také o to, aby si na konferenci našly cestu i ženy. Proto jim do 11. května nabízejí vstupenky se sedmdesátiprocentní slevou.