Obce budou moci za peníze státu stavět sociální byty, schválila vláda

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Klára Dostálová
5
Fotogalerie

Obce budou už brzy moct žádat o peníze na sociální a dostupné byty. Návrh nařízení s pravidly pro získání dotací a úvěrů od státu v pondělí schválila vláda, informovalo v tiskové zprávě ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Letos kabinet počítá s rozdělením jedné miliardy korun. Peníze se vydají z programu Výstavba ze Státního fondu rozvoje bydlení. Výzvu k podávání žádostí o podporu zveřejní hned poté, co předpis začne platit. Účinný má být od 30. dubna.

Dotace mají sloužit na pořízení sociálních bytů s nízkým nájemným pro domácnosti, jimž s příspěvkem na bydlení po odečtení normativních bytových nákladů nezbývá ani 1,6násobek životního minima a jsou bez šancí na běžné bydlení. Úvěry by měly být na dostupné byty za obvyklé nájemné pro středně příjmové domácnosti. Radnice je mohou nabídnout také potřebným profesím, a to třeba lékařům, učitelům či policistům.

"Smyslem financování přes Státní fond rozvoje bydlení je možnost kombinace dotace a výhodného úvěru a nemusí se jednat ani o výstavbu na zelené louce, ale možný je i nákup jednotlivých bytů," uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). V dalších letech by se podle MMR mohlo ročně v obcích postavit až 2000 sociálních a dostupných bytů.

Pro letošní rok vláda připravila pro program jednu miliardu korun, z toho na sociální byty 650 milionů korun a na zvýhodněné úvěry na dostupné byty 350 milionů korun. V dalších letech by to měly být podle Dostálové dvě miliardy na dotace a miliarda na úvěry.

O peníze by mohly žádat městské části, obce či svazky obcí. Za určitých podmínek by mohly na sociální byty dostat až sto procent nákladů. U dostupného bydlení by bylo možné státní úvěr kombinovat s komerčním úvěrem či vlastními penězi obce.

Vzniknout by měly byty o velikosti 23 až 120 metrů čtverečních, a to v sociálním, dostupném či smíšeném domě. V sociálním domě, kde by byl také domovník či sociální pracovník, by mohlo být nejvýš 12 sociálních bytů s koupelnou s umyvadlem a vanou či sprchou, toaletou a kuchyní s linkou s vařičem a troubou. Nájemníci by se museli zavázat, že budou přijímat sociální práci, pokud by to obec stanovila. Byty za dotace a státní úvěry by měly potřebným sloužit minimálně 20 let.

Nařízení vypočítává podklady, které žadatelé musí předložit. Fond s nimi pak uzavře smlouvu. Poté by se peníze měly začít do jednoho roku čerpat. Výstavba by měla skončit nejpozději do pěti let od uzavření smlouvy a modernizace bytů do tří let.

Sociální byt by podle podkladů k nařízení potřebovalo 62 000 až 65 000 domácností v takzvaném tržním selhání. Na běžném trhu se jim kvůli nízkému příjmu a dalším znevýhodněním nedaří přiměřené bydlení najít. Podle analýzy Platformy pro sociální bydlení loni bylo ve vážné bytové nouzi 54 000 domácností. MMR spočítalo, že by na výstavbu nových sociálních bytů bylo potřeba nejméně 76 miliard bez DPH v cenách roku 2017.

Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů slíbila v programovém prohlášení zákon o sociálním bydlení, upřednostnila ale dotační a úvěrový program. Někteří starostové jeho nastavení už dřív kritizovali. Podle nich je pro malé obce nevýhodný a využívat ho nebudou. Podle odborníků na sociální problematiku dotace k vyřešení bytové nouze nestačí. Volají po přijetí zákona o bydlení.

"Program Výstavba svými parametry z velké části nahrazuje původně zamýšlený zákon o sociálním bydlení. MMR aktuálně připravuje základní teze pro státní Koncepci bydlení po roce 2020, ze které vzejde případná potřeba dalších legislativních norem pro řešení dostupnosti bydlení v České republice," uvedlo v pondělí ministerstvo.