Praha chce na hladový trh každý rok vrhnout stovky družstevních bytů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Zima

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Vedení Prahy má první návrh projektu městské podpory družstevního bydlení. Radní si od spolupráce hlavního města s družstevníky slibují rychlejší výstavbu nových bytů, kterých je v Praze nedostatek. „Každý rok by takto mohlo být postaveno několik set družstevních bytů,“ uvedla radní pro legislativu a podporu bydlení Hana Marvanová (STAN), která projekt připravila.

„Je to asi nejlepší možná cesta pro to, aby se v dohledné době začaly stavět byty,“ řekl pirátský radní pro bydlení Adam Zábranský s tím, že návrh ještě musí probrat koalice. Rada by se k návrhu měla dostat na konci dubna, podle Marvanové zde panuje shoda. V praxi by město poskytlo pro výstavbu své pozemky a samo by do bytových družstev, která vyhrají ve veřejné soutěži, vstoupilo a zaplatilo stejně jako ostatní družstevníci základní členský vklad. Ten tvoří obvykle čtvrtinu celkových nákladů.

Na zbytek by si družstvo vzalo úvěr, který budou jeho členové ve formě nájmů splácet. „V rámci toho projektu by vznikly klasicky družstevní byty, ale i ze třetiny městské byty, které by město mohlo pronajímat,“ řekla Marvanová.

Projekt cílí především na rodiny s dětmi, které mají potíže dosáhnout na hypotéku, zároveň však nemají tak nízké příjmy, aby měly nárok na sociální bydlení.

„Toto bydlení by bylo levnější, protože by Praha poskytla pozemky do dlouhodobého pronájmu nebo práva stavby, aby si družstvo nemuselo pozemek kupovat,“ uvedla Marvanová s tím, že cena za metr čtvereční by se v nových bytech mohla pohybovat mezi 60 až 70 tisíci korun. Po splacení úvěru by nájemníci měli mít možnost převést byt do osobního vlastnictví, pozemek by ale zůstal ve vlastnictví Prahy.

Brněnská inspirace

• Praha může najít inspiraci v Brně, které loni schválilo první projekty městské podpory družstevního bydlení.
• Brněnský projekt je určen pro mladé rodiny nebo samoživitele do 36 let. Manželé či partneři musejí prokázat, že jejich čistý příjem se dohromady pohybuje mezi 35 a 50 tisíci korun měsíčně. Žadatelé také nesmějí vlastnit jinou nemovitost, mít dluhy či zápisy v trestním rejstříku.
• Brno plánuje výstavbu stovek takových bytů. První lidé by se měli nastěhovat do čtyř let.

Město vytipovalo několik stavebních pozemků, kde by mohly tyto byty vzniknout, například v Praze 13. Pilotní projekt počítá se 150 byty, spuštěn by mohl být už letos. Podpoře družstevního bydlení se nyní také věnuje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), podle které by se mohl připravit na národní úrovni dotační program.

Družstevní bydlení podporují někteří developeři. Pro společnost Finep tvoří desetinu prodejů „Nabízet nové družstevní byty je ale významně složitější než prodej bytu do osobního vlastnictví,“ řekl mluvčí Finepu David Jirušek. „Je to tím, že výstavba družstevních bytů je administrativně náročnější,“ dodal.

BytyByty|