Průměrná sazba hypoték v říjnu stoupla na 2,66 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: TV Prima

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Průměrná úroková sazba hypoték v říjnu stoupla na 2,66 procenta ze zářijových 2,57 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba předloni v prosinci, a to na 1,77 procenta. Letos v lednu byla na 2,28 procenta. Lidé si v říjnu sjednali hypotéky v nejvyšších objemech za letošní rok.

Během desátého měsíce letošního roku si do bank přišlo pro hypoteční úvěr 10.590 klientů, což je o 1437 více než minulý měsíc. Počet klientů je nejvyšší od června roku 2017. V meziměsíčním srovnání vzrostly i objemy, které se v říjnu dostaly až na 24,284 miliardy korun. Je to o 3,5 miliardy korun více než v září. Objemy byly vyšší naposledy v listopadu 2016.

„Zpracování žádostí o úvěr podaných na poslední chvíli před platností doporučení České národní banky k ověřování bonity vedlo v říjnu k letošnímu rekordu v objemu sjednaných hypotečních úvěrů. Další vývoj na hypotečním trhu opět ovlivní ČNB. Není ani vyloučeno, že ještě letos může pokračovat ve zvyšování sazeb, což je hlavní faktor k otázce, zda se hlavní nabídkové sazby ustálí okolo tří procent či výše,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Sazby hypoték jsou na nejvyšší úrovni od července 2014, upozornil analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. V příštím roce podle něj průměrná sazba vystoupá nejvýše ke čtyřem procentům. Z hypotéky se definitivně stane luxusní zboží. Počty i objemy nově poskytnutých úvěrů budou v roce 2019 citelně nižší než letos, odhadl.

Výkonný ředitel České bankovní asociace Pavel Štěpánek míní, že se na trhu začíná projevovat efekt dalšího očekávaného růstu úrokových sazeb z hypotečních úvěrů, navázaných na sazby centrální banky. Lidé se pravděpodobně snaží předzásobit za současných úrokových podmínek, podotkl.

Pokles objemů i počtů uzavřených hypoték očekává až ke konci letošního roku. V říjnu banky ještě dokončovaly obchody, které nestihly uzavřít v září, tedy před začátkem regulace centrální bankou. Zájem o hypoteční úvěry podle něj klesne pravděpodobně v posledních měsících letošního roku, a to až o třetinu.

Meziroční růst objemu prodaných hypoték o 35 procent je skutečně nad očekávání, řekl ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich. To, že stojí za vysokými čísly prodaných hypoték regulace ČNB, se zdá být podle něj zřejmé, protože v předchozích letech zájem o hypotéky kulminoval ke konci roku. Více než třetinový růst objemů doprovází jen 22procentní růst počtu hypoték. Výrazný růst průměrné hypotéky odráží, jak za rok vzrostly ceny nemovitostí, dodal.

„Takto dobrá čísla dlouhou dobu neuvidíme,“ míní hypoteční specialista společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák. Česká spořitelna prolomila psychologickou hranici tři procenta a ostatní banky tyto sazby již dnes mají také ve svých nabídkách. Nižší sazby již nyní klient nezíská, hypotéky tímto výrazně zdražují. „Data za říjen nižší zájem ještě nevykazují, nicméně v listopadu už uvidíme výraznější pokles objemu úvěrů a také výraznější nárůst průměrné úrokové sazby,“ odhadl.

Ceny nemovitostí rostou již mírněji než v předchozích obdobích, nicméně zájem o nemovitosti je velký, upozornil obchodní ředitel realitní společnosti Bidli Roman Weiser. Stále podle něj platí, že na trhu je k prodeji i pronájmu málo nemovitostí určených k bydlení.