Realitní trh v Paříži má našlápnuto k cenovému rekordu

Paříž

Paříž Zdroj: reuters

Panorama Paříže
Paříž
Paříž
Paříž
Panorama Paříže
9
Fotogalerie

Cena bydlení v Paříži by mohla v nejbližší době překonat hranici 10 tisíc euro za metr čtvereční (přes 254 tisíc korun). Přestože náklady na bydlení ve francouzské metropoli navzdory nynějšímu růstu nepatří k nejvyšším v Evropě, zájemci o vlastní domov musí navíc počítat s vysokými daněmi.

Vedení Prahy hledá cesty, jak se vypořádat s nedostatečnou nabídkou bydlení v české metropoli. V letním seriálu E15 sledujeme, jak se vyvíjejí ceny bydlení v dalších velkých světových městech, co s mnohdy palčivým problémem dělají tamní radnice a jaký efekt mají jejich kroky.

Průměrná cena za metr čtvereční v Paříži dosáhla v květnu téměř 9 700 eur (246 tisíc korun). V hlavním městě již ani není čtvrť, kde by byly průměrné ceny nižší než nižší než 8 000 eur (203 tisíc korun) za metr čtvereční, vyplývá z údajů Notářské komory v Paříži.

Notáři dokonce předpovídají, že ceny v blízké době překonají deset tisíc eur (254 tisíc korun) za metr čtvereční. „To se může brzy naplnit. Na konci května 2019 se meziroční nárůst cen pohyboval kolem 4,4 procenta u bytů a 2,4 procenta u domů,“ uvedla realitní kancelář 56Paris Real Estate

Paříž může být domov snů, ale kupující by měli očekávat, že budou platit vysoké daně a poplatky, napsal server Mansion Global, který se zabývá globálním realitním trhem. Zájemci ve Francii při registraci změny majitele nemovitosti zaplatí jednorázový kolek v hodnotě zhruba osmi procent kupní ceny plus registrační poplatek ve výši 5,8 procenta.

„Kupující zaplatí také notářské poplatky, které jsou přibližně jedno procento z ceny nemovitosti,“ řekla Jessica Duterlay, poradkyně advokátní kanceláře Attorney-Counsel, pro Mansion Global. 

Dále majitel každoročně platí daň z nemovitosti, její sazba je pro primární domov okolo jednoho procenta kupní ceny, pro sekundární až tři procenta. „Navíc domy s hodnotou přes 1,3 milionu eur podléhají také dani z majetku. Rozsah této daně se pohybuje od 0,5 po 1,5 procenta kupní ceny,“ vysvětluje Jessica Duterlay.

I přes mnoho různých daní mají kupci o nemovitosti v Paříži zájem. Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2018 zůstal v letošním prvním kvartálu počet prodaných nemovitostí v Paříži stabilní, v tomto období změnilo majitele celkem 8 700 bytů. V posledních 12 měsících se v oblasti Paříže a celém regionu Ile-de-France prodalo více než 30 410 nemovitostí, což znamená osmiprocentní nárůst, uvádějí realitní kanceláře.

 „Pařížské ceny jsou daleko nižší než dnešní ceny v Londýně a dalších velkých městech. Z tohoto důvodu se domníváme, že Paříž zůstává městem, do kterého budou chtít lidé investovat,“ napsala na svém blogu realitní kancelář Paris Perfect. I přes toto tvrzení je Paříž 12. nejdražším městem v Evropě.

Zatímco ceny nemovitostí v Paříži stále rostou, město paradoxně ztrácí obyvatele. „Důsledkem je migrace do levnějších předměstí, která tímto nepřímo těží z vysokých cen,“ napsal v únoru web Paris property group. Například ceny v departmentu Haut-de-Seine zhruba 50 km od centra Paříže vzrostly v lednu o 0,3 procenta, meziročně 2,2 procenta. Bydlení v této oblasti je ale stále přibližně o třetinu levnější než v Paříži.