Stín brexitu dál sráží ceny bydlení v Londýně

Londýn

Londýn Zdroj: profimedia

Triptych Bankside, Londýn, J&T Real Estate
Londýnská čtvrť Mayfair
Londýnská čtvrť Belgravia
Londýnská čtvrť Belgravia
Londýnská čtvrť Mayfair
6
Fotogalerie

Pád cen bydlení v Londýně pokračoval i v uplynulém čtvrtletí. Na vině je podle expertů především nejistota kolem odchodu Velké Británie z Evropské unie. Mimo Londýn naopak ceny rostou, nejsilnější v Severním Irsku. Britská metropole ale přesto zůstává co do nákladů na pořízení bytu či domu jasně nejdražším městem v zemi a pátým nejdražším sídlem v Evropě.

Vedení Prahy hledá cesty, jak se vypořádat s nedostatečnou nabídkou bydlení v české metropoli. V letním seriálu E15 sledujeme, jak se vyvíjejí ceny bydlení v dalších velkých světových městech, co s mnohdy palčivým problémem dělají tamní radnice, a jaký efekt mají jejich kroky.

Londýnská průměrná cena bydlení se v minulém čtvrtletí snížila o 0,7 procenta, zatímco ve vnější metropolitní oblasti, tedy na předměstích Londýna ceny klesly dokonce o 1,8 procenta a na jihovýchodě Anglie o 1,6 procenta. Ceny v Londýně podle výzkumu klesají osm čtvrtletí v řadě. Údaje vychází ze zprávy britské banky Nationwide Building Society.

Na severu a severozápadě Británie se ale ceny bydlení naopak zvyšují. V regionu Yorkshire a Humberside se zvýšily o tři procenta. V Severním Irsku o 5,2 procenta.

Nemovitosti v Londýně zůstávají i přes zlevňování více než dvojnásobně dražší oproti zbytku Spojeného království. Průměrná cena bydlení v Londýně je přes 465 tisíc liber (13,1 milionu korun), ve zbytku Británie je cena téměř 217 tisíc liber (6,1 milionu). S nízkou poptávkou a nejistotou okolo Brexitu vzrostly meziroční ceny nemovitostí v celé Británii pouze o 0,5 procenta, stojí ve zprávě Nationwide Building Society. 

„Britský trh s bydlením je „v limbu“, čeká se na jistější politické a ekonomické směřování,“ uvedla Jeremy Leaf and Co, londýnská realitní kancelář pro britský deník The Guardian.

„Největší problém je, že velké množství kupujících je stále opatrných a sleduje, co se bude dít po 31. říjnu (plánovaný odchod Británie z EU, pozn. red.),” předpovídá kancelář. 

 Banka Nationwide Building Society se domnívá, že současné ceny v Londýně mohou být dobrou zprávou pro ty, kteří se snaží sehnat bydlení. „Ale také je to znamení slabé ekonomické aktivity,“ dodává. Údaje z průzkumu naznačují, že poptávky nových zákazníků a důvěra spotřebitelů zůstaly v posledních měsících utlumené. Ukazatele aktivity na trhu s bydlením, jako je například počet hypoték schválených na bydlení, však zůstaly stabilní.

„Zatímco zdravé podmínky na trhu práce a nízké náklady na půjčky budou poskytovat lidem základní podporu, nejistota bude pravděpodobně i nadále působit jako brzda k nákupu nemovitosti,“ řekl hlavní ekonom Nationwide Robert Garder pro deník The Guardian.

Nejvyhledávanější Londýnskou čtvrtí je severovýchodní Hackney, tvrdí statistika realitní společnosti Rightmove. Podle statistiky za minulý měsíc byla průměrná cena nemovitosti v této čtvrti 626 tisíc liber (17,7 milionu korun). Statistika uvádí, že se nemovitosti v této lokalitě za posledních 20 let zdražily o 568 procent.

Zajímají vás reality? Čtěte speciál E15 Premium Jak vydělat na pronájmu >>>

Video placeholde
Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15