Růst nájemného v Brně zpomaluje. Trend je patrný hlavně u větších bytů

Brno

Brno Zdroj: profimedia.cz

Brno
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Nájemné v brněnských bytech sice dál roste, ale pomaleji než dosud. Vyplývá to z analýzy portálu Ideálnínájemce.cz, která se zabývá pronajímáním bytů a ceny nájemného dlouhodobě sleduje.

Zpomalení růstu cen nájemného v Brně je patrné zejména u větších bytů. Medián, tedy střední hodnota očištěná a extrémně nízké i extrémně vysoké údaje, cen nájemného za byt 4+kk v letošním prvním čtvrtletí stagnoval na částce 21 900 korun, stejný údaj za byt 3+1 se dokonce o 500 korun snížil a klesl na 15 tisíc korun měsíčně.

Naopak medián cen nájemného v bytech 3+kk se v prvním čtvrtletí zvýšil o 1500 korun a dosáhl 18.500 korun za měsíc. V nejžádanějších bytech 2+1 vzrostl medián nájemného v letošním prvním čtvrtletí o 900 korun na 13 tisíc korun měsíčně.

"Ceny nájmů mírně posouvají vzhůru zejména rostoucí mzdy a v řadě míst převis poptávky nad nabídkou. Ceny v Brně se liší podle lokalit. Zatímco v městské části Brno-sever v Zábrdovicích stojí měsíční nájemné bytu kategorie 4+1 12 tisíc korun, ve středu města a na Starém Brně je to skoro dvojnásobek," uvedl spoluzakladatel služby Ideální nájemce Martin Březina.

Levněji si lze v Brně pronajmout byt ve čtvrtích se staršími panelovými domy, jako je Starý Lískovec nebo Lesná, a v městských částech vzdálenějších od centra, jako Chrlice, Kníničky nebo Kohoutovice. Tam si lze pronajmout byt 2+kk za méně než 10 tisíc korun měsíčně.