S cenou bytů se potýkají i Slováci, bydlení mají nejdražší za deset let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Bydlení na Slovensku v prvním letošním čtvrtletí zdražilo na více než desetileté maximum. Tempo meziročního růstu cen bytů a domů ale mírně zvolnilo. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila slovenská centrální banka.

Metr čtvereční v bytech a domech na Slovensku stál v prvním kvartálu v průměru 1494 eur (38 320 korun), tedy nejvíce od třetího čtvrtletí roku 2008. V meziročním srovnání ceny stouply o sedm procent, v posledním čtvrtletí loňska se zvýšily o 7,6 procenta.

„Aktuální vývoj průměrné ceny bydlení je v růstové fázi, ale je v relativním souladu s vývojem výkonnosti ekonomiky a příjmové situace domácností. Objevují se ovšem signály, že v některých krajích se výše úvěrových prostředků, potřebných na obstarání bydlení, dostává na hranici finančních možností domácností,“ uvedli v komentáři analytici NBS.

Za svým vrcholem z roku 2008 průměrná cena bydlení na Slovensku zaostává jen o 3,5 procenta. Samotné byty přitom zdražily na nové maximum. Tradičně nejdražší bydlení na Slovensku je s odstupem v Bratislavském kraji, kde je i nejvyšší životní úroveň z celé země.

NBS loni v létě zpřísnila pravidla poskytování úvěrů, a to včetně hypoték. Cílem opatření je kromě jiného zamezit výraznému zadlužování lidí v porovnání s jejich příjmy. Právě půjčky na financování koupě vlastního bydlení přispěly k rostoucímu zadlužení Slováků.

V Česku ještě předloni rostly ceny nemovitostí po většinu roku nejrychleji v celé Evropské unii, v průměru o 16 procent. Podle průzkumu Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí by se růst cen bytů v Česku měl letos zastavit. Loni vzrostly ceny bytů o šest až deset procent, přičemž v některých regionech ke konci roku mírně klesaly.