V Amsterdamu vyletěly ceny bytů podobně jako v Praze, přispívá k tomu i brexit

Amsterdam

Amsterdam Zdroj: profimedia

Amsterdam
Vyhlášené ulice v Amsterdamu
Vyhlášené ulice v Amsterdamu
Vyhlášené ulice v Amsterdamu
Amsterdam
6
Fotogalerie

Vidina odchodu Velké Británie z EU vedla k přesunutí tisícovek pracovních míst z ostrovů do Nizozemska. To má ale výrazný dopad na amsterdamský realitní trh, uvádí agentura Reuters.

Mediánová cena bytů v Amsterdamu během čtyř let povyskočila o 80 procent na 448 tisíc eur (11,5 milionu korun). To je prakticky stejný nárůst, jaký během uvedeného období zaznamenaly nemovitosti v českém hlavním městě. V případě nizozemské metropole se ale situace v posledních měsících z pohledu zájemců o bydlení ještě značně zhoršuje. Příčinou je blížící se brexit a přesun některých pracovníků zejména z Londýna do Nizozemska, uvádí agentura Bloomberg.

V této souvislosti vzniklo v Nizozemsku na 2400 pracovních míst. Podle banky ABN Amro hovoří realitní makléři s polovinou zájemců o nákup či pronájem nemovitosti anglicky. Firma dokonce vyčlenila desetičlenný tým, který cestujícím z Londýna, respektive potenciálním zájemcům o bydlení v Amsterdamu, nabízí hypotéky přímo na letišti. „Lidé a firmy, které sem přicházejí, představují požehnání,“ tvrdí ekonomický náměstek amsterdamského primátora Udo Kock. „Vzhledem k omezené nabídce bydlení ale každý nárůst poptávky dostává celý trh pod ještě větší tlak,“ dodává Kock.

Ten pociťuje například obchodní manažerka Laura van Overveldová, která marně shání vhodné bydlení v Amsterdamu již tři měsíce. Když narazila na menší byt, který ji zaujal, zjistila, že o prohlídku projevilo zájem již devět desítek zájemců před ní. „Kdykoliv vidíte nějakou nabídku, najdou se lidé – páry nebo investoři – kteří si mohou dovolit zaplatit víc,“ popisuje své zkušenosti van Overveldová.

Konzultační společnost Capital Value BV odhaduje, že v metropolitní oblasti Amsterdamu momentálně schází 40 tisíc bytů – téměř sedm procent nynějšího počtu. Město se snaží situaci řešit výstavbou sociálního bydlení, zvažuje také zastropování výše nájmů.