V Česku prudce roste počet rozestavěných bytů. Analytik: Na stlačení cen je to zatím málo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Stavební firmy v Česku zahájily v prvním čtvrtletí stavbu 3 373 bytů, meziročně o 83 procent více. Nejvíce jich bylo v Praze, kde počet zahájených staveb stoupl téměř čtyřnásobně. Počet zahájených staveb rodinných domů v Česku meziročně vzrostl o desetinu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Největší podíl zahájených staveb bytových domů připadal na Prahu s 27,3 procenta. Následovaly Jihomoravský (21 procent), Liberecký (11,6 procenta), Středočeský (9,5 procenta) a Olomoucký kraj (8,4 procenta). Ani jeden bytový dům se nezačal stavět v Ústeckém kraji. V Karlovarském a Pardubickém kraji po pěti, což znamená podíl asi 0,1 procenta.

„Bytová výstavba dlouhodobě zaostávala za poptávkou na trhu. Přes březnové zvýšení je ovšem velmi předčasné hovořit o tom, zda jde o nový trend. Může jít jen o rozjezd několika málo větších projektů, který dokáže měsíční statistiky velmi snadno rozhodit,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Zvýšení nabídky na trhu s byty může být lékem na cenovou nedostupnost bytů,“ uvedl na dotaz E15 hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „Jedna vlaštovka jaro nedělá. Kdyby se ale počet zahájených staveb bytů držel nad čtyřmi tisíci delší dobu, v cenách by se to časem projevilo,“ doplnil.

V Praze vzrostl počet zahájených staveb bytů meziročně o 270 procent na 922. V porovnání s rekordním rokem 2008 je to zhruba polovina. Za první tři měsíce letošního roku developeři v Praze prodali asi 1 200 nových bytů.

Podle studie Sdružení pro architekturu a rozvoj může v Praze v roce 2030 chybět až 50 tisíc bytů. Důvodem je pomalé tempo povolování bytové výstavby. V hlavním městě je podle strategického plánu potřeba ročně zhruba šest tisíc nových bytů. Od roku 2010, kdy se povolování výrazně zpomalilo, je ovšem v průměru povolena zhruba polovina.

Pomalé tempo při povolování staveb je podle analytiků jednou z příčin výrazného růstu cen bytů. Za poslední tři a půl roku stouply ceny nových bytů v hlavním městě téměř o 90 procent a průměrná prodejní cena se dostala přes 100 tisíc korun za metr čtvereční.

Počet nově rozestavěných rodinných domů v Česku do konce března meziročně vzrostl o 10,6 procenta na 4 455. Nejvíce jich připadalo na Středočeský (28 procent), Jihomoravský (13 procent), Moravskoslezský (8,9 procenta) a Jihočeský kraj (6,6 procenta). Podíl Prahy mírně vzrostl na dvě procenta.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali jednotlivci a stavební firmy v prvním čtvrtletí stavět 9 566 bytů, meziročně o 25,6 procenta více. Bylo jich téměř stejně jako v rekordním roce 2008.