Slavjansk je prý napůl zničený. Luhanskou oblast ovládají kozáci

Ozbrojenec na východě Ukrajiny

Ozbrojenec na východě Ukrajiny Zdroj: ctk/AP

Dům ve Slavjansku
Střelbou poničený obchod ve Slavjansku
Střelbou poničená ulice ve Slavjansku
Střelbou zničená benzinová pumpa ve Slavjansku
Továrna ve Slavjansku, která hoří po palbě ukrajinských sil
6
Fotogalerie
Z Ukrajiny přicházejí další zprávy o kritické situaci na východě země. V obklíčeném Slavjansku podle vzbouřenců střelba ukrajinské armády údajně srovnala se zemí už polovinu domů. Ukrajinská média hovoří o přerušení dodávek elektřiny, vody i plynu do tohoto stotisícového města. Sousední Luhanskou oblast prý zase z velké části ovládli donští kozáci.

„Je možné konstatovat, že polovina všech stavení ve městě je už srovnána se zemí,“ citovala ruská tisková agentura Konstantina Knyrika, mluvčího povstalecké skupiny Jihovýchodní fronta. Ve Slavjansku prý nefunguje mobilní spojení, lidé tráví noci v protiletadlových krytech. Střepiny granátů už usmrtily řadu civilistů včetně šestileté dívky a dvanáctiletého chlapce.

Podle agentury Unian došly ve městě zásoby benzínu, prakticky všechny čerpací stanice jsou uzavřené, pokud je už dříve nezničil zásah z minometu. Pohonné hmoty prý nemá k dispozici ani záchranná služba. Palivo do Slavjanska dovážejí dobrovolníci z nedalekého Kramatorska. I tam se ale od pondělí intenzivně bojuje.

Díky pomoci Červeného kříže je ve Slavjansku zatím dostatek léčiv. Vázne ale zásobování potravinami, nemluvě o výplatě mezd, která se prakticky zastavila.

Slavjansk, považovaný za hlavní baštu proruských radikálů na východě Ukrajiny, je už řadu týdnů v obklíčení. Všech devět výpadovek z města kontroluje ukrajinská armáda a jednotky Národní gardy. Povstalci ostřelují armádní posty z granátometů a těžkými kulomety, prorazit blokádu se jim ale nepodařilo.

Kozáci ovládají města v Luhanské oblasti

V Luhanské oblasti, která z východu sousedí s doněckým regionem, v němž leží Slavjansk, zase operují silné oddíly donských kozáků, které získaly pod svou kontrolu už devět měst. Podle zpravodajského serveru Ostrov se v oblasti stávají dominantní silou dobře vyzbrojené a vycvičené kozácké oddíly o zhruba 4000 mužích, které vytlačily bojovníky samozvané Luhanské lidové republiky.

V noci na dnešek podle serveru Ostrov kolona vozidel s donskými kozáky převzala kontrolu nad Perevalskem, který leží asi 60 kilometrů od ruských hranic. Nedaleká města Antracyt a Stachanov přeměnili kozáci ve své hlavní opěrné body. Území, které ovládají, prý neustále rozšiřují.

Kozáky provází pověst neohrožených bojovníků
Donští kozáci mají v oblasti východní Ukrajiny a jihozápadního Ruska už od 15. století pověst neohrožených a příkladně organizovaných bojovníků. Před bolševickým převratem v roce 1917 mělo donské vojsko přes 1,5 milionu mužů, kteří chránili jižní hranice ruského impéria a požívali značných výsad.
Sovětská moc legendu o kozácích potlačila, ještě dnes se ale jen v Rusku ke kozákům hlásí na 140 tisíc lidí. V éře prezidenta Vladimira Putina donští kozáci s podporou státu obnovili svou starou slávu, základem jejich ideologie se stalo vypjaté vlastenectví, přísný vojenský řád a pravoslaví.

Pod jejich kontrolou jsou už údajně města Severodoněck, Lysyčansk, Stachanov, Brjanka, Alčevsk, Krasnyj Luč, Antracyt, Sverdlovsk a výše zmíněný Perevalsk ležící většinou na jihu Luhanské oblasti.

Na Ukrajině kozáci po staletí operovali právě v Luhanské, ale i Doněcké oblasti. Chaos vyvolaný proruským povstáním nyní kozácké oddíly podle ukrajinských médií využívají k posílení svých pozic a vytváření živelných samospráv. Mnoho donských kozáků má bojové zkušenosti, početně jsou mezi nimi zastoupeni veteráni čečenských válek i sovětské invaze do Afghánistánu.