Stát si půjčuje nejlevněji za tři roky. Na ruku mu jdou banky hladové po českém dluhu

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: E15 Michael Tomeš

Dluhopisy, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Investoři mezi sebou rozpoutali boj o to, kdo půjčí českému státu, a to i za cenu nižšího zisku. Výsledkem je jedno z nejmasívnějších zlevnění vládního financování za poslední léta. Jen od počátku května tak například desetiletá půjčka Česku zlevnila zhruba o čtyřicet procent, z 1,3 procenta takřka na 0,7 procenta, tedy nejméně za poslední tři roky.

Z každé nově půjčené miliardy korun tak stát nyní zaplatí na ročním úroku zhruba o šest milionů korun méně než koncem minulého měsíce. Hlavním důvodem je hlad po bondech ze strany domácích bank.

„Státní dluhopisy se staly v poslední době zejména pro domácí banky podstatně výhodnějším místem k uložení volných peněz než Česká národní banka,“ uvádí ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Zatímco ČNB nyní nabízí bankám za jejich peníze úrok 0,25 procenta, stát u dluhopisů s delší splatností i čtyřnásobek. Ještě počátkem března byla situace opačná. Zatímco ČNB nabízela 2,25 procenta, stát zhruba polovic. „Banky tak přelévají peníze dříve uložené u ČNB do státních dluhopisů,“ dodává Sklenář. 

Apetit bank je přitom silnější, než kolik dluhopisů ministerstvo financí vydává, stát tak může tlačit úroky níže. Poptávka po poslední vládní emisi během prvního květnového týdne tak byla podle statistik centrální banky pětkrát větší, než kolik bondů měl stát v úmyslu prodat. 

Část bank rovněž sází na to, že ČNB půjde ve své snaze zmírnit důsledky pandemie ještě dále. „Motivem zájmu je i očekávání možného dalšího uvolnění měnové politiky ČNB, realizované případně i v podobě záporných úrokových sazeb či systematických nákupů vládních obligací, tedy takzvaným kvantitativním uvolňováním,“ uvádí portfolio manažer Consequ Ondřej Matuška. 

Jen během března skoupily banky podle dat Thomson Reuters české státní dluhopisy za 103 miliard korun, a navýšily tak své pozice ve státních bondech o více než polovinu. Ze svých účtů u ČNB naopak stáhly takřka 25 miliard korun. Stát si jen od počátku března půjčil skrze dluhopisy vydané na rok a více bezmála 450 miliard korun na pokrytí ropočtového schodku v důsledku pandemie koronaviru. „Ministerstvo financí bude vydávat státní dluhopisy ve zbytku roku s ohledem na potřebu financování danou splátkami státního dluhu a výsledkem hospodaření státního rozpočtu,“ uvedl už v závěru dubna mluvčí úřadu Zdeněk Vojtěch.