Okolí Štrbského Plesa se může změnit. Na Slovensku to jitří emoce

Štrbské Pleso je žádána turistická lokalita ve Vysokých Tatrách.

Štrbské Pleso je žádána turistická lokalita ve Vysokých Tatrách. Zdroj: Shutterstock

Štrbské Pleso
Štrbské Pleso
Štrbské Pleso
Štrbské Pleso
Štrbské Pleso
12
Fotogalerie

Obec Štrba, pod jejíž správu spadá i romantické okolí Štrbského Plesa, bude příští týden projednávat změny a doplnění ve svém územním plánu. Podle deníku SME to umožní stavbu několika plánovaných nových budov. 

Plánovaná kabinková lanovka, možná nová sjezdovka, apartmánové domy, obchody, sportoviště. Na jednu stranu development, který zkulturní resort ve Vysokých Tatrách, zároveň ale alarm pro ochránce přírody. Chystaný rozvoj by se neobešel bez zásahů do přírody, upozorňuje SME. “Odložme toto rozhodování,” říká nyní slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj. 

Ekologičtí aktivisté a obyvatelé okolí Štrbského Plesa iniciovali petici proti změně územního plánu v tomto duchu. Poukazují na pro přírodu údajně nedobrý vývoj v Nízkých Tatrách a v okolí střediska Jasná, kde se podobným způsobem investovalo před asi deseti lety. 

Postupně se ale mění i Štrbské Pleso. S nelibostí veřejnosti se loni potýkal investor 53 metrů vysoké vyhlídkové věže u jezera, společnost High Tatras Tower z Popradu. „Při výstavbě věže nebyl pokácen ani jeden strom a nedošlo k žádným zásahům do vegetace,“ řekla k této věci pro televizi Markíza mluvčí projektu Andrea Čurná.

Současný ráz dalo Štrbskému Plesu mistrovství světa v lyžování v roce 1970. Tehdy naposled došlo k výraznějšímu stavebnímu boomu v lokalitě.