Analytici: Problémy s hledáním pracovníků zatlačí na růst mezd

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Firmy mají stále vetší problém najít vhodné uchazeče o práci, což povede k ještě většímu tlaku na růst mezd. Uvedli to analytici v reakci na dnešní údaje Úřadu práce ČR o srpnovém poklesu nezaměstnanosti a růstu volných pracovních míst. Nezaměstnanost jako taková se ale podle ekonomů stává čím dál menším problémem české ekonomiky. Pozitivní je i fakt, že nová pracovní místa vznikají i v regionech, které se potýkají s vysokou nezaměstnaností

Nezaměstnanost v Česku v srpnu po červencovém růstu na 5,4 procenta klesla na 5,3 procenta. Uchazečů o zaměstnání bylo ke konci měsíce 388 474, což je nejméně za srpen od roku 2008. Volných míst je přes 139 tisíc, nejvíce za posledních osm let. „Postupný růst volných pracovních míst signalizuje, že zaměstnavatelé již v určitých oborech nemohou najít vhodnou pracovní sílu,“ uvedl například hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

I podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy zaměstnavatelé vhodné uchazeče hledají stále obtížněji. To vytváří podle něj tlak na růst mezd, které ve druhém pololetí vykážou rychlejší růst než v prvním pololetí. „Míra nezaměstnanosti tak nyní vypovídá o stavu na trhu práce jen neúplně, neboť do určité míry odráží také právě strukturu kvalifikovanosti. Pokud by ta plně odpovídala potřebám zaměstnavatelů, míra nezaměstnanosti by byla ještě nižší,“ upozornil.

Průměrná měsíční mzdaPrůměrná měsíční mzdaVývoj průměrné měsíční mzdy, zdroj: Český statistický úřad

Nezaměstnanost ovšem podle analytika ČSOB Petra Dufka v podstatě přestává být problémem české ekonomiky. „Trh práce v nejlepší kondici za posledních sedm let. Pryč jsou důsledky posledních dvou recesí, které tvrdě dopadly na zaměstnanost i na mzdy,“ uvedl.

Srpnová statistika podle analytičky Raiffeisenbank Daniely Milučké vyznívá pozitivně v několika směrech. „Podíl nezaměstnaných se snížil, i když v srpnu má nezaměstnanost tendenci stagnovat. Nová pracovní místa se ve velkém otvírala i v regionech, které se potýkají s vysokou nezaměstnaností. A také se snižoval počet uchazečů o zaměstnání,“ uvedla.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že v mezinárodním srovnání je míra nezaměstnanosti v České republice jedna z nejnižších v Evropě. „To v kombinaci s rostoucím počtem volně nabízených pracovních míst vytváří vhodné podmínky pro růst mezd,“ uvedl.

V závěru roku by podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče měla míra nezaměstnanosti vlivem sezónních faktorů mírně vzrůst na zhruba 5,5 procenta. „Jinými slovy: myslím si, že nové minimum míra nezaměstnanosti již letos nevytvoří, i tak ale zůstane na velmi nízkých úrovních,“ uvedl.