Analytik: K rekordnímu přebytku pomohly peníze z EU a výpadek investic

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Přebytek státního rozpočtu stoupl ke konci srpna na 81,2 miliardy korun z červencových 75,6 miliardy. Jde o nejlepší srpnový výsledek od vzniku České republiky, uvedlo ministerstvo financí. Za výsledkem je podle úřadu růst daňových příjmů. Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek to ale zpochybňuje, podle něj opět pomohl příliv peněz z EU a výpadek investiční činnosti státu.

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 43 miliard na 859,3 miliardy korun a celkové výdaje klesly o 19,2 miliardy na 778,1 miliardy korun. Celkové daňové příjmy bez sociálního zabezpečení stouply meziročně o 25,1 miliardy na 403,5 miliardy korun.

„Výsledek hospodaření zůstává nejlepší od vzniku České republiky a navíc se již třetí měsíc po sobě zvyšuje přebytek státního rozpočtu. Na historických rekordech je inkaso DPH, daň z příjmu i spotřební daně. Vzhledem k pozvolnějšímu růstu ekonomiky už nemůže být pochyb, že za rostoucím výběrem všech daní stojí na prvním místě lépe fungující Finanční správa,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Podle Sobíška však rozšíření přebytku není výsledkem velkého výběru daní v důsledku dobré ekonomické situace či opatření státu proti daňovým podvodům. „Rozšíření mají na svědomí ve srovnatelné míře dva faktory, a to příliv dalších peněz z EU a další výpadek investiční činnosti státu. Kapitálové výdaje jsou po uplynutí dvou třetin letošního roku o 30 miliard nižší než byly loni,“ vysvětlil ekonom.

Sobíšek zároveň dodal, že pokud by se finance státu dostaly na konci roku k původně plánovanému schodku 70 miliard korun, muselo by se ve zbývajících čtyřech měsících roku utratit o 150 miliard více, než kolik vybere na daních a dostane z pokladny EU. To se podle něj téměř jistě nestane.

„Z dnešního pohledu se už nezdá úplně nerealistické, že zůstane státní kasa v přebytku i na konci roku. Šlo by ovšem o nechtěný přebytek, vyvolaný neschopností státní administrativy realizovat infrastrukturní stavby. Důsledkem by byla fiskální restrikce, která zbytečně škrtí některé segmenty ekonomiky, zejména stavebnictví,“ doplnil ekonom.

Saldo státního rozpočtuSaldo státního rozpočtu|MFCR

Podle údajů ministerstva financí na dani z přidané hodnoty rozpočet ke konci srpna získal meziročně o dvě miliardy více, celkem 153,5 miliardy korun. „Celkový růst inkasa DPH je tažen zejména výraznějším poklesem vyplácených nadměrných odpočtů. Dočasné zpomalení meziročního růstu je způsobeno porovnáním se silným inkasem loňského srpna. Očekáváme, že tento výkyv do konce roku odezní,“ uvedl úřad.

Na spotřební dani rozpočet získal 98,1 miliardy korun, meziročně o 6,3 miliardy více. Z toho inkaso daně z tabákových výrobků činilo 36,3 miliardy korun.

Na dani z příjmu firem rozpočet obdržel 65,9 miliardy korun, meziročně o 6,5 miliardy více. „Dosavadní vývoj tak odráží pokračující dynamiku ekonomiky a efektivnější výběr daně, kdy Finanční správa provedla řadu kontrolních akcí se zaměřením na převodní ceny,“ uvedlo MF.

Na sociálních dávkách stát vyplatil 340,1 miliardy korun, což je meziroční růst o 10,6 miliardy korun. Na tom se podílely nejvíce výdaje na důchody, které meziročně vzrostly o 9,1 miliardy na zhruba 264 miliard korun.