Česko doplatí na to, že nečerpalo peníze z Bruselu

Evropská unie, Brusel.

Evropská unie, Brusel. Zdroj: Jan Sedlak

Během uplynulých osmi let mohlo Česko vyčerpat z evropských fondů třetí nejvyšší částku na obyvatele ze zemí střední a východní Evropy. Suma 2500 eur na hlavu byla o třetinu vyšší než průměr jedenáctky čerpajících zemí. Ve srovnání se Slovenskem měli Češi k dispozici bezmála o pětinu více, oproti Polákům byl evropský rozpočet na jednoho Čecha vyšší takřka o polovinu.

Uvádí to studie poradenské společnosti KPMG. „Česko mělo sice podstatně širší možnosti získat evropské peníze než zbytek regionu, jeho schopnost je vyčerpat však byla mezi jedenáctkou příjemců čtvrtá nejhorší,“ uvádí Martin Kavka z KMPG.

Ke konci loňského roku tak bylo vyplaceno 90 procent z celkových 26,3 miliardy eur určených pro Česko. „Česká republika se společně se Slovenskem, Rumunskem a s Chorvatskem nedokázala včas připravit na efektivní čerpání těchto finančních prostředků,“ dodává Kavka.

Jedenáctka zemí regionu měla v letech 2007 až 2015 v rámci evropských fondů přístup k bezmála 176 miliardám eur, což odpovídalo takřka 15 procentům souhrnné velikosti jejich ekonomik. Nejvíce peněz na obyvatele měli v Bruselu přislíbeno Estonci a Maďaři. Ke konci loňského roku bylo vyplaceno bezmála 164 miliard.

V rozpočtovém období 2014 až 2020 mají evropské fondy sílu 190 miliard eur. Nejvíce peněz na obyvatele získají Estonci spolu se Slováky. Objem prostředků slíbený Česku je necelých 22 miliard, tedy zhruba dvě tisícovky na osobu.